70% dintre bănci nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani, dar statul plătește salarii fabuloase pentru președinții băncilor CEC și Eximbank

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Președintele CEC Bank, Radu Grațian Ghețea, președintele EximBank, Traian Halalai și Mișu Negrițoiu de Autoritatea de Supraveghere Financiară au încasat anul trecut venituri salariale lunare cuprinse între 15.700 și 23.000 de euro din funcțiile deținute în cadrul instituțiilor de stat pe care le conduc, potrivit ZF.

Radu Grațian Ghețea este unul dintre cel mai bine plătiți salariați din economie, anul trecut acesta primind venituri echivalente a 23.000 de euro net pe lună din funcția de președinte-director general al băncii de stat CEC Bank.

Pe lângă veniturile de CEC Bank, acesta a mai încasat și aproximativ 2.500 de euro lunar din funcțiile deținute la Biroul de Credit, unde este membru în Consiliul de Administrație, de la Transford ca vice-președinte al Consiliului de Administrație și de la Universitatea Româno-Americană unde este profesor.

Și Traian Halalai a obținut anul trecut din funcția de președinte executiv al băncii de stat EximBank venituri în valoare netă de aproximativ 20.500 de euro pe lună.

Pe de altă parte, nu mai puțin de 31 de bănci din România, reprezentând 70% din numărul total, nu au plătit în ultimii cinci ani niciun impozit pe venit. Fiindcă au raportat pierdere. Paguba la bugetul public este uriașă. Aceasta este una dintre cele mai mari găuri din bugetul național.

Nicio bancă din lume nu poate supraviețui unor pierderi repetate pe parcursul mai multor ani. Iată însă că în România este posibil. Mai mult, deși banca nu realizează profituri și nici nu este închisă, sediile ei se multă în cele mai elegante blocuri din marile orașe și dau pe afară de lux.

Se pare că la mijloc e o șmecherie în dauna statului român. În acest sens, deputatul liberal Daniel Zamfir solicită Băncii Naținale a României, care are obligația de a supraveghea activitatea din sistemul bancar, să prezinte situația fiecărei bănci din ultimii zece ani.

Comisia de buget finanțe a Camerei Deputaților are așadar bănuiala unei fraude majore, care dureză nu de 5, ci de cel puțin 10 ani.

„Ar fi imposibil ca 31 de bănci să se lăfăie într-un lux exorbitant, raportând lipsa de profit, fără ca în unele să nu se fi petrecut acte grave ținând de criminalitatea financiară cu acceptul băncilor mamă sau chiar încurajate de către acestea și cu susținerea tacită și vinovată a tuturor avocaților mutinaționalelor”, a declarat pe blogul său Sorin Roșca Stănescu.

Adică băncile ne jupoaie prin comisioane, dar ele declară în acte pierderi pentru a nu plăti vreun leu statului român. Partea cea mai dureroasă este însă că, poate chiar în acest interval, mulți dintre clienții acestor bănci au rămas fără averi, fără afaceri, fără apartamente sau, și mai rău, și-au pus capăt zilelor.

AL PRESS

 

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.