
O sarcină poate fi o experiență minunată pentru mulți părinți. Progresele pe care medicina le-a făcut în ultimele decenii le permit medicilor să monitorizeze atent sarcina, de la concepție până la naștere, pentru a putea identifica, din timp, eventuale probleme și pentru a le putea remedia. În acest articol, vom discuta despre importanța investigațiilor necesare pe durata sarcinii și cum acestea pot ajuta la prevenirea complicațiilor.
1. Ecografia prenatală
Ecografia prenatală este o procedură medicală importantă ce trebuie făcută de-a lungul tuturor celor nouă luni de sarcină. Ecografia este utilizată pentru a evalua și monitoriza creșterea și dezvoltarea fetale, precum și pentru depistarea eventualelor complicații sau anomalii ale fatului.
Ecografia prenatală se efectuează lunar, în cabinetul medicului obstetrician. Ea poate fi efectuată transvaginal sau transabdomminal, în funcție de vârsta sarcinii și de aspectele pe care dorește medicul să le evalueze – de pildă lungimea colului uterin [1].
2. Morfologiile fetale
Morfologiile fetale se efectuează în trimestrul 1, 2 și 3 al sarcinii. Acestea sunt ecografii speciale, foarte detaliate, care verifică structura anatomică a viitorului bebeluș.
Este bine ca această morfologie fetală pentru toate cele trei trimestre să fie efectuată, de fiecare dată, în cabinetul aceluiași medic și să alegi un specialist care deține aparatură modernă și performantă pentru o vizualizare mai precisă a uterului, placentei și organelor bebelușului.
Morfologiile fetale de trimestrul 1 și 2 se asociază cu efectuarea dublului și a triplului test, pentru identificarea unor posibile anomalii genetice, în cazul în care părinții își doresc sa afle despre o asemenea posibilitate[2].
3. Analizele de sânge
Viitoarea mămică va efectua o serie de analize de sânge uzuale, în fiecare trimestru de sarcină, pentru ca medicul să îi poată supraveghea starea generală de sănătate și să identifice eventuale probleme, încă de la apariția lor. Printre analizele recomandate se numără hemoleucograma completă, evaluarea funcțiilor renală și hepatică, profilul lipidic, markerii inflamatori [3].
4. Analizele de urină
Gavidele sunt în mod special susceptibile a dezvolta infecții urinare, motiv pentru care medicul obstetrician va recomanda efectuarea sumarului de urină și a uroculturii cel puțin o dată în fiecare trimestru de sarcină.
Un alt motiv pentru repetarea periodică a sumarului de urină are legătură cu preeclampsia, o complicație gravă a sarcinii, al cărei debut poate fi observat prin evidențierea proteinelor în urină [2].
5. Testul TORCH
Testul TORCH constă într-o serie de investigații imunologice care au ca scop verificarea statusului gravidei față de câteva infecții care pot avea un impact negativ puternic dacă sunt dobândite în perioada sarcinii: toxoplasmoza, rubeola, infecția cu citomegalovirus și infecția cu virusul Herpes simplex. Pentru fiecare dintre acestea se va efectua determinarea anticorpilor IgG și IgM, astfel încât medicul să își dea seama dacă ai deja imunitate față de aceste entități patologice, dacă nu ai intrat niciodată în contact cu ele sau dacă – și acesta este cazul cel mai nefericit – le-ai contactat în perioada sarcinii [1].
6. Testul de toleranță la glucoză
Testul de toleranță la glucoză are ca scop identificarea diabetului gestațional, înainte ca acesta să provoace eventuale complicații. Deși nu este neapărat cea mai plăcută experiență, este un test neinvaziv care constă în determinarea glicemiei bazale (dimineața, înainte de masă), consumul unei soluții concentrate de glucoză (cu gust foarte dulce, pe care multe femei îl consideră dificil de suportat) și repetarea determinărilor pentru glicemie la o oră, respectiv două după administrare.
Diagnosticul precoce al diabetului gestațional și instituirea măsurilor adecvate de control al glicemiei fac ca sarcina să poată fi dusă la termen fără să apară complicații la naștere [3].
Investigațiile pe durata sarcinii sunt esențiale pentru monitorizarea stării de sănătate a mamei și dezvoltarea bebelușului. Aceste teste pot ajuta la detectarea precoce a problemelor medicale potențiale și au rolul de a asigura un progres normal al sarcinii și nașterii. Este important ca fiecare femeie însarcinată să consulte medicul curant pentru evaluarea și recomandarea investigatiilor necesare.

Bibliografie:
1. Mayo Clinic Staff. “Prenatal Testing: Is It Right for You?” Mayo Clinic, 25 Aug. 2020, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/prenatal-testing/art-20045177, accesat la 3.02.2023;
2. NHS. “Screening Tests in Pregnancy.” Nhs.uk, 3 Dec. 2020, www.nhs.uk/pregnancy/your-pregnancy-care/screening-tests/, accesat la 3.02.2023;
3. Stickler, Tracy. “Prenatal Screening Tests.” Healthline, Healthline Media, 15 Mar. 2012, www.healthline.com/health/pregnancy/prenatal-testing, accesat la 3.02.2023.
Lasă un răspuns