6 greşeli comune pe care să le eviţi când foloseşti aparatul de sudură

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/Wiu3w-99tNg

Atunci când te ocupi de lucrări în regie proprie sau de proiecte DIY în gospodărie, este nevoie uneori să folosești aparatul de sudură. Fie că vorbim despre montajul unor elemente metalice sau despre diferite elemente de prindere, aparatul de sudură este soluția de care ai nevoie. Dacă nu ești, însă, familiarizat cu acest dispozitiv și nu vrei să greșești, am realizat pentru tine un top al greșelilor comune pe care alte persoane le fac și pe care ar fi bine să le eviți. 

1. Lipsa echipamentului de protecție

Deși poate părea un lucru banal, echipamentul de protecție te poate scuti de multe neplăceri atunci când folosești un aparat de sudură. Echipamentul de protecție presupune purtarea unui costum care te acoperă cu totul, din materiale ignifuge, dar și a unei căști speciale, cu geam tratat special astfel încât să ofere protecție ochilor, însă și o bună vizibilitate. În plus, ar trebui să lucrezi cu mănuși și să porți o pereche de bocanci speciali.

2. Lipsa echipamentelor de protecție a zonelor de lucru

Tocmai pentru că scânteile pot produce incendii, este indicat să ai pe jos o suprafață antistatică, un covor de cauciuc care să nu permită aprindere, ci să faciliteze stingerea în siguranță a scânteilor. Nu uita că vei avea nevoie de un extinctor la îndemână, pentru a fi pregătit în cazul unor mici incidente.

3. Alegerea greșită a materialelor

Aparatele de sudură sunt făcute astfel încât să lucreze cu anumite tipuri de materiale. Din acest motiv, este foarte important să alegi corect materialele, în speță electrozii necesari pentru lipirea metalelor.

Folosind materialele nepotrivite, riști să strici aparatul de sudură sau să deteriorezi materialele, mai ales că ar trebui să ai în vedere faptul că dispozitivul de sudat se alege exact în funcție de caracteristicile materialelor cu care lucrezi.

4. Alegerea greșită a aparatului de sudură

Aparatele de sudură sunt de mai multe tipuri, în funcție de tehnologiile folosite pentru procesul de lipire. Aparatele de sudură MIG/MAG sunt unele dintre cele mai cunoscute în acest moment, grație ușurinței utilizării, a clarității și a fluidității liniilor de sudură. De asemenea, aparatele de sudat cu electrozi sunt și ele frecvent utilizate, acestea fiind prezente în cea mai mare parte a gospodăriilor pasionaților de proiecte DIY.

Sudura autogen care folosește flacăra oxiacetilenică este un procedeu care se face doar supravegheat, iar în acest domeniu nu sunt foarte multe persoane care să cunoască în totalitate acest tip de sudură.

5. Nerespectarea timpilor de lucru

Sudura nu este o știință pe care să o poți stăpâni de la prima încercare. Pentru a reuși să sudezi eficient și să realizezi lucrări eficiente, trebuie să aloci timp pentru a învăța cum să manevrezi aparatul de sudură și viteza cu care trebuie să sudezi. Poate părea destul de dificil la primele încercări, însă dacă ești îndemânatic, ai toate șansele să-ți echilibrezi mișcările.

6. Lipsa mentenanței și a întreținerii corecte a aparatului de sudură

Deși în general există ideea că sculele nu necesită curățare temeinică pentru că sunt reutilizate, adevărul este că, cel puțin în cazul aparatelor de sudură, este necesar să faci acest lucru. Duzele aparatului se pot înfunda rapid cu material de lipire, așa că va trebui să folosești un solvent eficient pentru a evita astfel de situații.

Aparatele de sudură îți oferă posibilitatea de a te bucura de rodul muncii tale, permițându-ți să creezi și să faci singur lucruri fără a depinde de altcineva. Evită greșelile prezentate mai sus și dezvoltă-ți abilitățile de sudor, fără a întâmpina, însă, neplăceri din cauza neatenției.

Despre admin 6705 articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.