52 români au fost eliberați din sclavie de pe plantațiile din sudul Spaniei

>

52 de români ținuți în condiții de sclavie pe o plantație din regiunea Sevilla au fost eliberați de poliția spaniolă după o acțiune de amploare.

Ibericii spun însă că cei care îi exploatau erau patru români. Victimele erau recrutate prin anunțuri publicate pe internet, unde li se promiteau câștiguri mari și transport gratuit. Când ajungeau la destinație începea calvarul.

Rețeaua funcționa de câțiva ani în orașul Brenes din sudul Spaniei, unde sunt mai multe plantații de portocale. Victimele erau recrutate din România prin reclame publicate pe rețelele de socializare. Gruparea le-a oferit oportunități false de muncă în Spania. Românii exploatați știau că urmează să culeagă portocale și măsline pe o perioadă de cel puțin o lună și cel mult trei luni. Astfel de anunțuri sunt și acum disponibile pe grupurile de Facebook.

Primul contact între suspecți și victime era făcut telefonic. La telefon, românilor li se promiteau condiții legale de muncă, salarii competitive, cazare decentă și transport gratuit. Dar, când ajungeau în Spania, totul era fals. Românii erau duși în case din regiunea Sevilla și în alte orașe din apropiere. Acolo, erau ținuți în condiții îngrozitoare potrivit poliției din Spania, care a salvat în total 52 de români exploatați.

Ulterior, suspecții le luau pașapoartele și le percepeau și o taxă abuzivă pentru cheltuielile de călătorie, deși inițial li se promitea transport gratuit. În plus, muncitorii români nu primeau salariile promise și ajungeau să muncească pe nimic. Potrivit poliției spaniole, muncitorii ar fi fost bătuți și amenințați.

Incidentul nu este singular, scrie presa spaniolă. În februarie anul trecut, Poliția Națională din Spania a eliberat alți 21 de români și moldoveni – care trăiau și lucrau în condiții de sclavie în orașele Brenes și Cantillana. Oamenii nu primeau niciun ban pentru munca prestată și ajunseseră chiar să caute mâncare prin gunoaie. Atunci, 15 persoane au fost arestate.

Sclavia modernă în Spania

Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) trage un semnal de alarmă în urma eliberării a 52 de români dintr-o rețea de exploatare prin muncă în Spania. Aceștia erau ținuți în condiții inumane și obligați să muncească în schimbul unor salarii derizorii, fiind ademeniți cu promisiuni false de locuri de muncă bine plătite.

Conform informațiilor apărute în presă, muncitorii români au fost aduși în Spania prin intermediul unor anunțuri online, fiind promise salarii mari, transport gratuit, cazare decentă și condiții de lucru avantajoase.

Odată ajunși în Spania, realitatea a fost cruntă: li s-au confiscat documentele, au fost cazați în barăci insalubre și au fost supuși la muncă forțată, fiind plătiți sub salariul minim.

Mai mult, aceștia erau amenințați cu violența în cazul în care ar fi încercat să reclame abuzurile.

FADERE cere măsuri urgente

„Această situație este revoltătoare și inacceptabilă. Este inadmisibil ca cetățeni români să fie tratați în acest mod în secolul XXI. Exploatarea prin muncă este o formă de sclavie modernă și trebuie combatută cu toate mijloacele”, a declarat Daniel Tecu, președintele FADERE.

FADERE solicită Guvernului României să ia măsuri urgente pentru a proteja drepturile muncitorilor români care lucrează temporar în străinătate. Printre acestea, se numără crearea unor centre de asistență juridică în țările cu o prezență semnificativă de muncitori români, care să ofere consultanță și sprijin juridic victimelor exploatării.

„Este crucial ca statul român să se implice activ în protecția cetățenilor săi aflați în străinătate. Aceste centre de asistență juridică ar fi un punct de sprijin important pentru muncitorii români care se confruntă cu abuzuri și exploatare”, a adăugat Daniel Tecu.

FADERE face un apel către toți românii care doresc să plece la muncă în străinătate să fie extrem de precauți și să nu părăsească țara până nu au semnat un contract de muncă încheiat în condiții legale. De asemenea, este important ca aceștia să verifice cu atenție clauzele contractului și să se asigure că au înțeles toate aspectele legate de drepturile și obligațiile lor. În cazul în care, odată ajunși în țara de destinație, constată că realitatea nu corespunde cu prevederile contractuale, sunt îndemnați să contacteze de urgență centrele de asistență juridică sau să solicite sprijinul organizațiilor neguvernamentale.

FADERE (www.fade.re)pune la dispoziția cetățenilor români un număr de WhatsApp unde pot semnala cazuri de abuz și exploatare: 0034 60 60 60 660.

Presa FADERE – Federația Asociațiilor de Români din Europa


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Despre admin 6942 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.