5 sfaturi pentru alegerea unui invertor de sudură pentru casă

Sursa foto: Free Image on Unsplash

Progresele tehnologice se fac din plin simțite și în domeniul sudurii, iar lor li se datorează și apariția unei noi generații de aparate de sudură cu electrod învelit. Este vorba de invertoarele de sudură, care prezintă numeroase avantaje față de variantele clasice, motiv pentru care sunt preferate atât de sudorii profesioniști, cât și de cei amatori.

Aceste aparate transformă curentul alternativ din rețeaua de alimentare în curent continuu pentru sudură. Pentru a obține curent continuu, invertorul de sudură, coboară tensiunea curentului alternativ, amplificând în același timp intensitatea și frecvența acestuia. Se obține astfel un arc electric mai stabil, care face sudura o procedură mai ușoară chiar și pentru amatori, asigurând totodată o finisare mai bună.

Datorită proprietăților sale, invertorul de sudură este un aparat cum nu se poate mai potrivit pentru atelierul tău de acasă, iar dacă vrei să îți achiziționezi unul, avem pentru tine câteva sfaturi.

Frecvența utilizării

Dacă ai nevoie de un invertor de sudură pentru atelierul de acasă, cel mai probabil nu îl vei folosi zilnic și timp de mai multe ore odată, așa cum se întâmplă în atelierele de profil.

Astfel, pentru utilizare ocazională, un dispozitiv pentru amatori este cea mai bună variantă. Dacă ai acasă un mic atelier pentru diferite proiecte DIY, cel mai potrivit ar fi un invertor semiprofesional, iar dacă iei acest hobby foarte în serios, ai nevoie de un aparat profesional.

Tipul electrozilor

Am precizat în introducere că un invertor de sudură folosește electrozi înveliți, însă aceștia sunt de diferite tipuri, în funcție de înveliș, dar și de diametru. Aceste detalii sunt importante atunci când alegi un invertor, pentru că intensitatea curentului de sudură se reglează ținând cont de tipul electrodului și de diametrul acestuia.

Așadar, trebuie să alegi un invertor de sudură care să poată genera curent continuu la intensitate corespunzătoare, pentru toate tipurile de electrozi pe care le folosești.

Curentul maxim de sudură

În alegerea unui invertor de sudură trebuie să ții cont și de materialele pe care urmează să le prelucrezi. Cu cât grosimea materialelor sudate este mai mare, cu atât intensitatea curentului de sudură trebuie să fie mai mare.

Invertoarele pot fi reglate pe mai multe intervale de intensitate și este important ca pragul maxim să fie cel puțin egal cu intensitatea de care ai nevoie.

Funcții suplimentare

Cele mai multe modele noi de invertoare dispun de funcții suplimentare, menite să ușureze utilizarea lor și să îmbunătățească semnificativ calitatea sudurii. Funcțiile Arc Force, Hot Start și Anti Stick sunt cele mai importante și îți recomandăm să alegi un model care să le includă.

Funcția Arc Force împiedică întreruperea arcului electric când se produce scurt-circuit între electrod și piesa sudată, facilitând totodată transferul picăturilor de la electrodul topit, în baia de sudură.

Prin funcția Hot Start se furnizează un curent cu o intensitate mai mare la fiecare pornire, pentru o mai bun amorsare a arcului electric, în timp ce funcția Anti Stick întrerupe automat curentul de sudură în momentul în care electrodul se lipește.

Producătorul

Când alegi un invertor este recomandat să ții seama și de producător, pentru a avea garanția că aparatul este unul de calitate.

Pe piață există mai multe branduri care au devenit cunoscute datorită performanțelor invertoarelor pe care le produc, Telwin, Lincoln Electric, DeWalt, Deca sau Technoweld fiind doar câteva dintre ele.

În concluzie, nu alege un invertor mai performant decât o cer nevoile tale, întrucât nu are rost să plătești mai mult pentru un aparat pe care îl vei folosi la jumătate din capacitatea lui sau chiar mai puțin! Mai bine, investește într-un invertor cu performanțe mai modeste, dar cu funcții suplimentare care să-ți fie de ajutor. Nu în ultimul rând, ține cont întotdeauna de diametrul maxim al electrozilor pe care-i folosești, precum și de grosimea materialelor sudate!

Despre admin 6766 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.