5 lucruri pe care trebuie să le știi când alegi materialele de construcții pentru proiectul tău

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/cl%c4%83dire-santier-a-construi-1510561/

Realizarea unui proiect de construire presupune alegerea corectă a materialelor necesare. Atenţie! Alegerea nu se face fără a avea la bază niște criterii, deoarece oferta la capitolul materiale de construcții este deosebit de amplă. Dacă te pregătești să construiești și ai nevoie de materiale de calitate, iată câteva aspecte pe care ar trebui să le știi pentru o alegere eficientă.

Specificațiile din proiectul tehnic

Pentru a alege acele materiale de construcții potrivite pentru proiectul tău, ar trebui să discuți cu inginerul proiectant care elaborează proiectul tehnic al construcției. Proiectul tehnic este deosebit de important deoarece acesta reprezintă întregul calcul al construcției din care reies materialele care urmează a fi folosite.

Materialele de construcții nu se aleg întâmplător, ci în urma unui calcul de rezistență foarte clar, în care sunt luați în considerare factori precum încărcările din seism, încărcările din vânt, zăpadă sau chiar greutatea proprie a clădirii.

Materialele de construcții au diferite grade de calitate

Un anumit material de construcții poate avea mai multe variante de calitate, iar acesta este un lucru deosebit de important. Practic, dacă vorbim, spre exemplu, despre o vopsea lavabilă, observăm că pot exista mai multe variante ale aceluiași produs; în plus, brandurile sunt distincte, chiar și la nivel de calitate. Acest lucru nu este valabil doar pentru vopsea, ci și pentru ciment, aditivi sau tencuieli, adică pentru orice tip de materiale de construcții.

Materialele de construcții au prețuri diferite

Corelat cu nivelul de calitate, dar în același timp și independent de aceasta, prețul materialelor de construcții poate fi diferit. Prețul poate fi influențat de mai mulți factori, printre care și adaosurile, dar și tehnologiile moderne, speciale care concură pentru realizarea produselor.

Este recomandat să te orientezi după oferte de produse, însă ar trebui să știi că ofertele nu reflectă întotdeauna produse foarte bune. Este recomandat să cumperi din magazine specializate în domeniul materialelor de construcții, magazine care îți oferă garanția calității și a unei alegeri eficiente.

Materialele de construcții trebuie să fie depozitate corect

Pentru a putea fi folosite în siguranță, dar și pentru a oferi randamentul dorit, materialele de construcții trebuie să fie protejate de acțiunea mediului exterior. Spre exemplu, cimenturile trebuie să fie protejate de acțiunea apei, deoarece chiar și cea mai mică urmă de umiditate poate afecta materialul. Cimentul se hidratează cu ajutorul apei, drept urmare acesta intră în reacție chimică și nu mai poate fi utilizat pe viitor.

De asemenea, vopseaua sau rășinile epoxidice trebuie protejate de surse de căldură, deoarece există pericolul de apariție a incendiilor și de degradare a materialelor. Nu în ultimul rând, materialele lemnoase trebuie păstrate departe de umiditate și foc, astfel încât să poată oferi caracteristicile de calitate dorite.

Urmărește caracteristicile tehnice ale materialelor

Cel mai important lucru este să acorzi atenția cuvenită caracteristicilor tehnice ale produselor. Acestea sunt specificate în fișa tehnica de produs astfel ca înțelegerea lor să fie facilă.

Totul, de la consumuri la modalitățile de aplicare, reprezintă aspecte pe care ar trebui să le cunoști despre aceste produse. Prin urmare, nu uita să cauți aceste specificații. La nevoie, poți chiar să discuți cu specialiștii ca să înțelegi toate datele de care ai nevoie pentru punerea în operă a materialelor.

Indiferent de unde alegi să cumperi, este important să te documentezi înainte de a alegerea efectivă. Vei vedea că documentarea scoate la iveală caracteristici importante ale produselor și că acestea pot face diferența la nivelul rezultatelor lucrărilor.

Despre admin 6589 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.