
Conform definiției, adjuvanții sunt substanțe care se asociază cu diferite tratamente pentru a activa sau a îmbunătăți acțiunea acestora. Termenul a fost folosit inițial în domeniul medical, referindu-se la medicamente și terapii, însă este utilizat de câțiva ani și în domeniul agricol.
Și în acest caz, termenul de „adjuvant” își păstrează sensul, fiind vorba de produse menite să crească eficiența tratamentelor de protecție a plantelor. Dintre toate soluțiile folosite în agricultură, adjuvanții reprezintă cea mai nouă gamă de produse, utilizarea lor aducând o serie de beneficii.
Aceste beneficii diferă în funcție de tipul de adjuvant folosit, iar în cele ce urmează, le vom prezenta pe cele mai importante dintre ele.
Previn pierderile din culturile agricole
În cazul unor culturi, cum ar fi cea de rapiță, pot apărea anumite pierderi din cauza spargerii silicvelor. Astfel, o cantitate importantă de semințe se scutură înainte dar și în timpul recoltării, fără a mai putea fi recuperate.
Din fericire, unii adjuvanți reduc gradul de scuturare a silicvelor, astfel că un tratament aplicat cu 2-3 săptămâni înainte de momentul recoltării diminuează considerabil aceste pierderi.
Soluțiile aplicate formează o peliculă semipermeabilă pe suprafața silicvelor, încetinind procesul de maturare fără a-l afecta. Se previne astfel supracoacerea, care este principala cauza a spargerii silicvelor. Totodată silicvele devin mai rezistente și nu se mai sparg ușor pe fondul șocurilor mecanice din timpul recoltării.
Îmbunătățesc calitatea apei din soluțiile de stropire
Soluțiile folosite pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare se obțin prin combinarea cu apă a produselor de protecție a plantelor. Contează foarte mult calitatea apei folosite, pentru că aceasta trebuie să aibă anumite proprietăți care să nu afecteze cu nimic efectul substanțelor active.
Este un fapt dovedit că apa dură și cea cu un pH ridicat diminuează sau chiar anulează acțiunea produselor fitosanitare, din cauza faptului că anumite elemente chimice din compoziția ei reacționează cu substanțele active.
De cele mai multe ori, fermierii folosesc apă din sursele naturale, și nu întotdeauna aceasta este la parametrii optimi. De aceea, este indicat să se adauge în soluții adjuvanți care au capacitatea de a corecta nivelul de aciditate și de duritate a apei.
Curăță dispozitivele de aplicare a tratamentelor
Tratamentele fitosanitare se aplică prin stropire cu ajutorul unor dispozitive speciale, care pot fi manipulate manual sau se pot atașa unui utilaj. Aceste dispozitive se curăța după fiecare utilizare, însă de multe ori se întâmplă să rămână reziduuri in rezervor, în filtre sau în duzele de stropire.
Există astfel riscul ca aceste reziduuri să ajungă la următoarea stropire într-o cultură pentru care sunt nocive sau să reacționeze cu substanțele din noua soluție folosită pentru tratament.
Acest risc este eliminat cu ajutorul unor adjuvanți folosiți la curățarea dispozitivelor de stropire. Aceștia au proprietatea de a neutraliza orice urmă de reziduuri de pesticide, îndepărtând în același timp toate depunerile.
Cresc gradul de absorbție a substanțelor active
Multe produse de protecție a plantelor au acțiune sistemică, ceea ce înseamnă că trebuie să fie absorbite în țesutul vegetal pentru a avea efectul scontat. E lesne de înțeles că absorbția nu are loc instantaneu, fiind nevoie de un anumit interval pentru ca substanțele active să ajungă în interiorul plantelor.
In unele cazuri, soluțiile de stropire se scurg de pe părțile vegetale, iar astfel, o mare cantitate de substanță activă se pierde. Pentru a se evita astfel de pierderi, există adjuvanți care sporesc gradul de aderență a soluției pe plantă, asigurând astfel un grad maxim de absorbție.
Sperăm că prin enumerarea acestor beneficii ți-am oferit suficiente argumente pentru a începe să folosești și tu adjuvanți în culturile agricole. Tot ceea ce trebuie să faci este să alegi produsul potrivit pentru nevoile tale și să respecți indicațiile de pe etichetă referitoare la dozaj și modul de utilizare.
Lasă un răspuns