3600 de salcâmi au fost plantați în cadrul primei ediții a acțiunii „Rotary Plantează”

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sâmbătă, 25 noiembrie 2017, într-o zi însorită de toamnă, începând cu ora 10, Clubul Rotary Lugoj a început desfășurarea primei ediție a acțiunii „Rotary Plantează”. La periferia orașului, după ultima barieră de pe strada Bocșei, pe terenul care a fost o groapă de gunoi, s-au ridicat tone de gunoaie, s-a nivelat terenul și s-au făcut gropi pentru plantarea a 3.600 de puieți de salcâmi, aduși de la Pepiniera Robinia. Peste o sută de voluntari, printre care și copii de diferite vârste, au venit cu părinții să ajute și ei la plantarea salcâmilor.

Gunoaiele care au mai rămas după ridicarea celor câteva tone de pe terenul pe care s-au plantat salcâmii, au fost strânse de voluntari în saci de polietilenă și aceștia au fost depozitați la marginea parcelei, pentru a putea fi ridicați de Salprest.

Ideea alegerii locului pentru plantarea salcâmilor a fost a lui Răzvan Arsene, un tânăr cu viziune de la Autoliv, care împreună cu cei de la Clubul Rotary din Lugoj, au crezut că un morman de gunoaie va putea fi transformat într-o pădure de salcâmi. Și viziunea lui a devenit realitate. Astfel, datorită unor oameni cu inițiativă, o groapă de gunoi, de la periferia orașului, va deveni o pădure de salcâmi.

Partenerii acestei primei ediții au fost: Primăria Municipiului Lugoj, Salprest, Pepiniera Robinia, firmele Autoliv, Hella, Honeywell, Werzalit, Mondial, Technocer, Topo-S Stremțan, Șeroni Trans și Octavian.

„Mulțumim, oameni frumoși și harnici, lugojenii noștri dragi, care astăzi ați venit cu mic, cu mare, să arătați că vă pasă, să arătați că vă doriți un oraș frumos și curat ! Felicitări ! Astăzi ați demonstrat că știți ce înseamnă voluntariat, dar mai ales că știți ce înseamnă o echipă ! Cu bucurie, recunoaștem că astăzi noi, lugojenii, am făcut cea mai tare echipă! Mulțumim partenerilor și sponsorilor, fără de care această acțiune nu ar fi putut să aibă loc ! Mulțumim tuturor celor care au făcut ca acest vis să devină realitate! SUNTEȚI MINUNAȚI !”, au declarat organizatorii, la finalul reușitei acțiuni.

Salcâmul (Robinia pseudoacacia), un arbore exotic, originar din Americaeste un arbore melifer, trăiește în jur de 100 de ani și face parte din categoria arborilor cu lemn de esență tare.

Strămoșii noștri numeau mierea de salcâm o adevărată hrană pentru organism. Mierea de salcâm este una dintre cele mai parfumate și delicioase tipuri de miere de albine, deoarece are cea mai mare cantitate de fructoză, având și proprietăți antiseptice.  Efecte medicinale (spre exemplu, în tratarea insomniilor, dar nu numai) au și florile consumate proaspete, mai ales în salate sau în amestec cu miere de albine. Salcâmul se întrebuinţează și ca energizant, afrodisiac, aromatizant și relaxant.

Mierea de salcâm este un amalgam puternic de vitamine B1, B2, B6, B12, fitohormoni, flavonoide și acizi organici. Medicii naturiști o consideră un tonic general, un remediu important pentru memorie, imunitate, răceală, tuse, pneumonie, astenie, nevroze, astm, gastrită, ulcer, reumatism și afecțiuni cardio-vasculare.

Estera CIMPONERIU

Despre admin 6533 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.