În prezent, nu exista adolescenta care sa nu aiba conturi pe cele mai populare retele de socializare, precum Facebook, Instagram ori Snapchat. In timp ce prima faciliteaza comunicarea cu prietenii, rudele si cunostintele, datorita continutului mai divers ce poate fi postat prin intermediul sau, cele din urma se concentreaza mai mult pe imagine, fiind platforme pe care se pot adauga doar fotografii si videoclipuri. Ca orice alt lucru, retelele de acest fel au si avantaje si dezavantaje.
In ultimii ani, pe retelele de socializare au aparut persoane, in special femei, care au dezvoltat o intreaga afacere bazata pe branding-ul personal, business care nu face altceva decat sa vanda o imagine fantezista asupra vietii. Poze atent studiate, in locatii de vis, tinute de designer si un corp de model, asa arata cele mai multe dintre postarile ce pot fi gasite pe conturile media, postari ce sunt urmarite de zeci sau sute de mii de tinere care aspira la o astfel de viata “perfecta”. Ceea ce multe dintre ele nu realizeaza este ca gradul de autenticitate al unui asemenea life-style este unul scazut, si ca in spatele acestei lumi, aparent fara cusur, stau, de fapt, multi oameni care se ocupa de aspectul perfect al fiecarui detaliu din poza, dar si multe aplicatii ce au rolul de a infrumuseta atat protagonista, cat si decorul.
De ce se lasa fetele influentate de ceea ce vad pe Social Media?
Nu degeaba “vedetele online” au primit porecla de Influencer, avand in vedere ca acestea pot da startul unor trenduri cu mare usurinta, avand o baza mare de oameni care le urmaresc si le admira la fiecare pas. Motivul este simplu: numarul de like-uri si de vizualizari ale postarilor sunt, in prezent, direct proportionale cu stima de sine si cu valoarea pe care o persoana crede ca o are. Cu cat o persoana este mai urmarita, cu atat mai mult tinerele isi doresc sa fie ca ea si sa aiba parte de aceeasi admiratie din partea celor din jur. In teorie, nu ar trebui sa existe probleme, insa acestea apar atunci cand, in mintea adolescentelor, nu se mai face diferenta intre realitate si fantezie. Pentru ca acestea sunt in continua dezvoltare si pentru ca perioada este una in care naivitatea este mai puternica decat ratiunea, au inceput sa se observe si efectele notabile pe care mediul online le are asupra comportamentului reprezentantelor sexului feminin:
♦ Dorinta de a face bani multi rapid
Un job “obisnuit”, cu un program fix, nu mai reprezinta un dezirat pentru multe tinere. In schimb, ele isi doresc sa aiba bani pentru a putea intretine un stil de viata luxos, elegant, asa cum vad peste tot si incep sa caute alternative cat mai la indemana. In timp ce cateva dintre acestea prefera sa isi creeze legaturi cu barbati generosi, altele isi iau destinul in maini si profita de alte oportunitati pentru a obtine ceea ce isi doresc. De exemplu, a fi model online este unul dintre cele mai cautate si bine platite job-uri din Romania. Este important, insa, ca o astfel de activitate sa se desfasoare in cele mai bune conditii, precum cele oferite de Gloria Agency, atat pentru siguranta fetelor, cat si pentru ca munca lor sa fie rasplatita corect.
♦ Increderea in sine scazuta
Nu este usor sa te simti bine in pielea ta, mai ales daca esti inconjurata tot timpul de femei cu parul, zambetul, corpul si tinutele perfecte. Pentru o tanara, imaginea si felul in care este vazuta de societate, mai ales din punct de vedere fizic, au ajuns sa fie mai importante decat realizarile pe plan profesional sau calitatile emotionale. In mod ideal, imaginile ar trebui sa fie o inspiratie catre un stil de viata sanatos, insa, de cele mai multe ori, efectul este unul invers si afecteaza, intr-o mare proportie psihicul unei fete, din cauza faptului ca pozele afisate pe site-urile de socializare sunt modificate si alterate pentru ca rezultatul sa fie cel dorit.
♦ Superficialitatea
Se poate observa cu usurinta, la o simpla privire aruncata in jur, ca iesirile cu prietenii nu mai inseamna doar petrecerea timpului impreuna cu acestia, relaxarea sau destinderea, ci oportunitati de a etala cele mai noi si in trend tinute si de a face poze care vor fi imediat postate pe conturile de socializare. Relatiile de prietenie sunt puse, astfel, pe plan secundar, iar in timp, acest lucru duce la o destabilizare emotionala care cu greu va putea fi reparata.
Asadar, ca orice al lucru de pe planeta, utilizarea retelelor sociale in exces poate aduce dupa sine situatii neplacute, cu efecte semnificative pe termen lung. Din fericire, insa, in mediul online incepe sa se puna din ce in ce mai mult accent pe naturalete si autenticitate, iar specialistii prevad o schimbare pozitiva in viitorul apropiat!
Sursa foto: Shutterstock.com
Lasă un răspuns