Da. Chiar așa! Primăria liberală second-hand a cheltuit 270 de mii de lei pentru un festival care nu a adunat în trei zile nici măcar 270 de lugojeni.
De ce 270 de lugojeni? Păi măcar așa știam că s-au cheltuit 1.000 de lei pe cap de locuitor cu aere de jazzman.
Nu avem nimic cu fanii jazz-ului, dar dacă nu sunt în oraș mai mulți de 40, câți au fost în prima zi (cu tot cu angajații Casei de Cultură și cu voluntarii TribArt), dacă în a doua zi nu au fost mai mulți de 80 (cu tot cu muzicienii lugojeni, cu tot cu lăutarii lugojeni, cu tot cu angajații Casei de Cultură și cu voluntarii TribArt), iar în a treia zi nu au fost mai mulți de 70 (cu tot cu cei de la tarabe + restul de care pomeneam mai sus), cum poți arunca atâția bani (270 de mii de lei) pentru un eveniment care nu stârnește un interes major?!
Cineva care se pricepe la jazz (nu individul din Germania) îmi spune că „ăsta e publicul de jazz lugojean. Îl știu bine, de vreo 20 de ani. Existau două variante de organizare: ori se aduceau trupe cu renume, pe bani mulți, care să atragă public din toată țara, ori era organizat un spectacol la nivelul publicului lugojean.
Ei le-au amestecat, au cheltuit bani cu care ușor ar fi adus trupe de renume, care să umple sala cu spectatori din toată țara, dar l-au făcut la nivelul publicului lugojean”.
Poate că altcineva, dintre cei care vor veni la primărie, ar trebui să facă un control serios, să verifice unde s-au dus banii. Și nu doar la ediția asta.
În mod normal, cheltuielile cu festivalul ar fi trebuit să scadă cu cel puțin 25%, fiind organizat, anul acesta, de către Casa de Cultură. Înainte, da, era organizat direct de TribArt, care este o entitate privată.
Dar cheltuielile au crescut, în loc să scadă.
Au crescut și prețurile la tarabe, de parcă jazzmenii și fanii lor sunt înnebuniți după langoși, clătite și dau oricât să le înfulece în pauze.
Dar iată ce spune despre acest aspect Elena Danciu, fosta candidată la funcția de primar:
„A mai trecut un festival! Dar oare cineva, careva din cei care se preocupă de binele lugojeanului a trecut pe la punctele comercianților să cumpere, din fonduri proprii, pentru copiii lor, langoși, clătite etc.?
Poate că își permit cu ușurință să dea 20 lei pe un langoș plin cu griș, sau 25-30 lei pe 6-7 gogoșele.
Dar când 3-4 copii cer mamei lor clătite, gogoși ș.a., fără ca aceasta să aibă posibilități materiale, oare cum se simte acea mamă când le spune copiilor ei că e prea scump, că n-are atâția bani?
Oare nimeni nu sesizează că prețurile au luat-o de-a dreptul razna la asemenea evenimente? Când ai monopol și nu există concurență, bineînțeles că stabilești ce preț te taie capul, că oricum nu te cenzurează nimeni.
Întotdeauna lipsa concurenței s-a resimțit în buzunarul cetățeanului. Și atunci te mai poți bucura de un eveniment cu 3-4 copii după tine? Sau ei ar trebui să stea acasă? Pentru că evenimentele astea sunt doar pentru cei care își permit”.
Să sperăm că noii edili vor gândi altfel asemenea manifestări.
Lasă un răspuns