
Instituită în anul 1880, Ziua Naţională a Franţei celebrează cele două evenimente care au marcat istoria sa modernă, începutul Revoluţiei Franceze, prin căderea Bastiliei şi Sărbătoarea Federaţiei.
În anul 1880, Republica a sărbătorit grandios. Ministrul de interne a cerut prefecţilor să organizeze festivităţi atât de strălucite, pe cât permit resursele locale, iar la Paris, pe hipodromul din Longchamp, a avut loc o mare defilare militară, în faţa a 300.000 de spectatori şi în prezenţa preşedintelui Jules Grévy. Tot atunci, s-a inaugurat şi monumentul din Place de la République şi au fost peste tot concerte şi focuri de artificii.
Prin semnificaţiile sale şi în onoarea Republicii Franceze, ziua de 14 iulie este cunoscută şi sărbătorită şi în alte ţări din Europa sau din lume.
”Libertate, Egalitate, Fraternitate” avea să devină deviza Republicii Franceze şi frază cu valoare universală, din care s-au inspirat apoi multe democraţii occidentale când şi-au scris Constituţia, iar 14 iulie a devenit Ziua Naţională a Franţei.
Tradiţionala defilare militară din 14 iulie reprezintă un simbol al unităţii naţionale, fondată pe valorile republicane şi un omagiu adus soldaţilor de ieri şi de astăzi.
Conform tradiţiei, la ora 10, preşedintele Franţei ajunge la Arcul de Triumf din Place de l’Étoile și este întâmpinat de şeful Statului Major al armatelor. Președintele trece trupele în revistă şi apoi merge pe Champs-Elysées pentru a asista alături de miile de parizieni la defilarea militară, inspirată de parada gărzii federale din anul 1790.
Seara, Tour Eiffel va fi în centrul unui magnific foc de artificii, începând de la ora 23, care pentru al doilea an consecutiv va avea tema „Parisul întâmpină lumea”.
La 14 iulie 1795, în mod oficial, ”La Marseillaise”, melodia cântată de soldaţii republicani din Marsilia la intrarea lor în Paris, a devenit Imnul Naţional al Franţei.
Franţa este principalul contributor şi promotor al acţiunii Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei care, pornind de la afinitatea pentru limba franceză, reuneşte state şi guverne de pe cinci continente. Franţa face parte şi din grupul celor mai industrializate naţiuni, G8, fiind a cincea economie mondială, conform statisticilor Băncii Mondiale din 2014.
„Franţa este astăzi un partener şi un aliat esenţial pentru România în cadrul Uniunii Europene, al NATO şi la nivel global. Am fost şi suntem alături de Franţa în gestionarea unor provocări complexe ca fenomenul terorist sau schimbările climatice. Dorim să depăşim împreună provocările actuale şi să reconstruim un proiect european adaptat la complexitatea prezentului, dar care să valorifice oportunităţile viitorului. Determinarea României în acest sens şi ataşamentul nostru faţă de ceea ce înseamnă proiectul european sunt cât se poate de ferme”, a spus Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, în discursul susţinut la recepţia oferită de Ambasada Franţei la Bucureşti.
Estera CIMPONERIU
Lasă un răspuns