100 de ani de la intrarea armatei române în Lugoj (2)

Marți, 22 iulie 1919. La ora 14 trenul G.1 a sosit în Lugoj. Peronul gării era plin cu populația orașului care aștepta sosirea armatei încă de la ora 9. Flori, verdeață și steaguri tricolore dădeau un aspect foarte frumos acestei adunări. Prefectul George Dobrin al comitatului (județului) Caraş-Severin a ținut o călduroasă cuvântare de binevenire: Bine-ați venit în ținuturile noastre, glorioasă oștire română! Luați în moștenire cea mai mănoasă și mai binecuvântată parte a României Mari, Banatul mult încercat. Îndepliniți-vă munca grea, cu energia și priceperea cunoscută a soldaților români. Dați dovadă că știți ce e sufe-rința, voi care ați suferit atât și arătați omenie față de toți, și mai ales față de dușmanii voștri. Vă primim cu pâinea gustoasă și sarea Banatului nostru, și ale României Mari. Dumnezeu s-ajute! Bine ați venit, Armată Română! Cuvântarea de răspuns a generalului Jitianu a fost deseori întreruptă de uralele nesfârșite ale lugojenilor. Deși ploaia nu încetase, notabilitățile și populația orașului, descoperită, urmăreau cu mare atenție vorbele rostite, izbucnind în exclamațiuni de „Să trăiască!”, ori de câte ori se pronunța numele Regelui și Reginei, sau când se vorbea de armata română, pe care toți o considerau salvatoarea Banatului.

Deplasarea spre centrul ora-șului. De la gară, ofițerii și trupa înso-țită de reprezentanții autorităților județene și locale și un nesfârșit cortegiu format din populația orașu-lui au pornit spre Episcopia Unită, unde P.S.S. Episcopul unit Ferentz a urat bună venire Armatei Române, înălțând o rugă către Dumnezeu, pentru mulțumirea că s-a împlinit visul de aur al „Unirii tuturor Româ-nilor”. În discursul său, generalul Jitianu a precizat: În sfârșit, s-a arătat adevărata dreptate a lui Dumnezeu, scăpând poporul român de peste munți de vorba străinului și unind pe toți româ-nii laolaltă!”

Un cor religios a dat răspuns la scurtul serviciu divin oficiat chiar pe acest loc de către episcopie, iar corul societății „Armonia” condus de compozitorul Ion Vidu a executat bucățile Imnul Național, Pui de Lei și Pe-al nostru steag. Cortegiul, în frunte cu ofițerii din comandamentul diviziei, a pornit până la biserica Greco-Orientală unde protoiereul Gheorghe Popovici a oficiat un serviciu divin pentru buna sosire a trupelor române în Banat, adresând apoi mulțimii o cuvântare în care a arătat rolul important pe care l-a avut viteaza armată română în acest război și în special pentru scăparea românilor de peste munți de împilările străinilor. După serviciul divin, ofițerii diviziei au fost invitați la o masă de către Primăria orașului, la ora 16,30. Comandamentul diviziei și-a instalat birourile în str. Făgetului nr.3, iar cele două companii de infanterie s-au instalat în fosta cazarmă de artilerie austro-ungară (unde este acum Brută-ria Ardelean).

Miercuri, 23 iulie. La ora 16, trenul al doilea cu militari din Regimentul 26 Rovine din Craiova a oprit în gara Lugoj, împodobită de sărbătoare, cu drapele și verdeață. O mare mulțime așteaptă în gară salutând cu urale armata română. Autoritățile locale urează buna venire. Apoi, s-a încins o scurtă horă a fetelor din Lugoj cu soldații olteni, care băteau pietrișul cu opincile. Un ofițer a ordonat adunarea  dar nu s-a executat. Atunci ofițerul a strigat la gornist: Gornist, sună atacul!  Imediat soldații s-au încolonat, după care s-a format un impunător cortegiu, mulțimea încon-jurând soldații și aruncând flori. În sunetul maiestuos al fanfarei și sub cutele glorioase ale drapelului desfășurat, trupele se opresc în Piața Libertății și defilează în fața generalului Jitianu. După defilare, George Dobrin, prefect al comitatului, salută în cuvinte calde și pline de elan venirea trupelor române, care însemnează consfințirea alipirii pe vecie a Banatului la Patria Mumă.

Sâmbătă, 26 iulie 1919. Comanda-mentul diviziei și unitățile sosite din Craiova s-au îmbarcat în două trenuri și au plecat pe frontul din Ungaria. Prefectul s-a adresat acestora: „Ostași ai României Mari! Dezlegați cu sabia românească ce diplomația europeană a încurcat atâta timp. Izbânda voastră, de a sluji patria, va satisface pe deplin interesul național. Neamul românesc este mândru de jertfa voastră, ostași ai Diviziei din Craiova!

La 100 de ani, s-a aniversat de către autoritățile locale intrarea armatei ro-mâne în orașele: Cluj, Arad, Timișoa-ra, Suceava, Gura Humorului, Carei, Turda, Câmpeni, Oradea, Satu Mare, Alba Iulia, Sibiu și Huedin.

 

As. Mil. R. R. ”Lt. erou P.Laţcu” Lugoj

Monumentul Unirii(Soldatul cu pușca), ridicat în anul 1935, în memoria armatei române, care a defilat în acel loc, la 23 iulie 1919

 

 

 


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.