100 de ani de la înfiinţarea Diviziei 18 Mecanizată „Decebal” din Banat

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sâmbătă, 17 septembrie 2016, în garnizoana Lugoj, a fost aniversată această mare unitate de luptă tactică cu participarea cadrelor militare în rezervă şi retragere din Lugoj, Timişoara, Caransebeş, Reşiţa, Oţelu Roşu, Caracal şi Făget, fiind prezent şi veteranul de război Nicolae Streian, în vârstă de 93 de ani, care în semn de respect a fost felicitat de „ofiţerul regal român”. Au mai fost prezenţi reprezentanţii naţionalităţii germane şi maghiare din Lugoj.

Activitatea a fost organizată de Asociaţia Militarilor în Rezervă şi Retragere Locotenent-erou Petre Laţcu din Lugoj şi a debutat cu o scurtă reconstituire istorică a drumului de luptă al acestei mari unităţi, desfăşurată de un grup de tinere în uniforme militare simbolice din Detaşamentul de Fete al Asociaţiei, reprezentative pentru armata română, ungară, germană şi sovietică, ca foşti aliaţi şi apoi inamici.

Participanţii au asigurat o jerbă ca omagiu adus fostelor cadre militare din fosta divizie mecanizată, care a fost apoi preluată de cei din Timişoara pentru a fi depusă în faţa fostului comandament al diviziei din capitala Banatului.

Cu o zi înainte de intrarea  în război, respectiv la 26 august 1916, s-a trecut la constituirea a încă 8 divizii de infanterie, de la 16 la 23, unde a intrat şi Divizia 18 Infanterie.

După 2 luni de lupte, divizia suferă grele pierderi, în proporţie de 90%, fiind astfel desfiinţată.

În aprilie 1919, divizia a fost reînfiinţată, participând la campania împotriva Ungariei Sovietice. După revenire, la sfârşitul anului, divizia a fost dislocată în garnizoana Sibiu. În anul 1941 – 1943 participă pe Frontul de Est până la Stalingrad, unde scapă din încercuire cu doar un batalion şi o companie. Este retrasă în ţară pentru refacere, participând apoi pe Frontul de Vest până în Cehoslovacia. În anul 1945 a revenit în ţară, dar în garnizoana Oradea.

În anul 1951, divizia primeşte numerotarea 35 Infanterie, fiind dislocată în sudul Banatului.

În 1959, divizia revine la numerotarea de 18 infanterie, iar comandamentul şi câteva unităţi sunt dislocate în garnizoana Timişoara.

În anul 1961, divizia primeşte în compunere un regiment de tancuri, iar regimentele de infanterie câte un batalion de tancuri, devenind astfel divizie mecanizată, iar regimentele de infanterie, regimente mecanizate.

În 1969, divizia primeşte titulatura Divizia 18 Mecanizată „Decebal”.

În anul 1994, divizia a fost restructurată, fiind transformată în Brigada 18 Mecanizată ”Decebal”.

În anul 2004, Brigada 18 Mecanizată a fost desfiinţată.

După 5 ani, în anul 2009, Brigada 18 s-a reînfiinţat  cu titulatura de Banat.

AL PRESS

Despre admin 6626 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.