1 Decembrie – Ziua Națională a României, sărbătorită cu mândrie și la Lugoj

Marea Unire din 1918 a fost și rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești. 1 Decembrie este ZIUA NAŢIONALĂ a României şi are o însemnătate specială în societatea noastră.

Parlamentul României a adoptat la 31 iulie 1990 Legea nr. 10, prin care a fost abrogată Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 903 din 18 august 1949 privind declararea zilei de 23 august ca sărbătoare națională și a proclamat în locul ei ziua de 1 decembrie drept sărbătoare națională.

Alegerea zilei de 1 decembrie a făcut trimitere la unirea Transilvaniei cu România în anul 1918, respectiv la Proclamația de la Alba Iulia, care a avut loc la 1 decembrie 1918. Prima sărbătorire a Zilei Naționale de 1 Decembrie s-a desfășurat în anul 1990 la Alba Iulia.

În această zi de sărbătoare națională, românii de pretutindeni sărbătoresc pe stradă, la paradele militare din Alba Iulia sau Bucureşti, ori acasă, alături de cei dragi. Concerte de muzică populară, colinde, expoziţii, prezentări de modă inspirate de ia românească, acestea sunt doar câteva dintre evenimentele care au marcat Ziua Naţională a României în cele mai mari oraşe ale lumii, a anunţat Institutul Cultural Român.

La Lugoj, în dimineața zilei de 1 Decembrie, soldații de la Unitatea Militară Lugoj, precum și oficialități, reprezentanți ai autorităților locale, împreună cu câteva sute de lugojeni de toate vârstele, părinți cu copii cu stegulețe tricolore, tineri, cu toții au asistat cu bucurie la eveniment, începând cu orele 10. Sărbătorirea evenimentului a debutat cu intonarea Imnului Național al României, moment solemn urmat de o slujbă religioasă rostită de Protopopul Lugojului, Ioan Cerbu, pentru comemorarea eroilor care şi-au sacrificat vieţile de-a lungul timpului pentru țara noastră pe fronturile de luptă. După aceasta, a luat cuvântul  directorul Muzeului de Istorie, dr. Răzvan Pinca, care, făcând referire la sacrificiile înaintașilor noștri, a subliniat însemnătatea sărbătoririi Zilei Naționale a României.

A urmat ceremonia depunerii coroanelor de flori la monumentul Soldatului cu Pușcă, creația sculptorului Radu Moga, dezvelită în data de 9 iunie 1935. Statuia de bronz întruchipează un ostaş pregătit de luptă. Pe soclul de granit pe care se află lucrarea este aplicat un basorelief cu „Lupa Capitolina”, simbolul latinităţii poporului român. Flacăra de granit simbolizează lupta pentru libertate şi o viaţă mai bună.

La acest monument s-au depus coroane de flori din partea administrației locale, poliției municipale, poliției locale, jandarmeriei, pompierilor, reprezentanţilor armatei, veteranilor de război şi cadrelor militare în retragere, partidelor politice, asociațiilor de revoluționari,  studenţilor şi elevilor, reprezentanților comunităţii evreieşti și a altor asociații și organizații nonguvernamentale.

A urmat la final defilarea militară, în acordurile fanfarei, momente foarte apreciate de către toți cei prezenți la eveniment, dar mai ales spre bucuria copiilor, care au urmărit încântați manifestarea, majoritatea celor prezenți imortalizând prin diverse fotografii această zi de sărbătoare națională a tuturor românilor.

Cu ocazia Zilei Naționale, LA MULȚI ANI tuturor ROMÂNILOR, din partea publicației Actualitatea!

Estera CIMPONERIU

Despre admin 6769 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.