1-1 în vacanţă, dar începe liga! [short sport] Strategul confirmă

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

1-1 în vacanţă, dar începe liga!

Primul tur al Supercupei în Spania, un Barcelona – Real desfăşurat pe Camp Nou în faţa unei asistenţe din care făceau parte mulţi vizitatori de conjunctură ai capitalei Catalunyei, s-a încheiat, surprinzător, cu un succes clar al oaspeţilor (1 – 3). Nu cu mult timp în urmă, la Miami, în Statele Unite ale Americii, clasicul Spaniei disputat la International Champions Club se încheiase cu victoria coechipierilor lui Leo Messi (3 – 2) care, la fel ca şi duminică, marcase primul gol al echipei în roş-albastru. Am putea spune, pe de o parte, că rezultatele acestor jocuri neoficiale, comerciale mai mult,  sunt irelevante într-o perioadă în care motoarele nu sunt, totuşi, ambalate din plin. Ele oferă însă câteva informaţii care cu siguranţă vor marca decisiv şi proxima ediţie din Primera Division, în care cele două grupări pornesc din nou cu prima şansă.

Strategul confirmă

Prima ar fi că, întâmpinat de mulţi cu neîncredere ca  tehnician pe banca echipei care se doreşte cea mai mare a globului, Zinedine Zidane demonstrează, prin modul în care gestionează echipa şi momentele sale de inspiraţie care au depăşit demult sfera norocului pur, că banca tehnică albă e tot mai solidă. Atât achiziţiile, pe care desigur tehnicianul le-a girat, cât şi formulele de echipă pe care Realul le-a propus, încercând să păstreze echilibrul grupului, dar nu în ultimul rând modul în care madrilenii îşi pun permanent sub presiune adversarii, confirmă forţa unei campioane a Europei care pare favorită la supremaţie şi în acest sezon. Dincolo, la catalani, Ernesto Valverde pare a fi găsit o situaţie a lotului în care nici bagheta de magician nu pare o soluţie în conjunctura actuală.

Deranj în roşu-albastru

În care, în faţa unui Ter Stegen deloc remarcabil, Pique fără Puyol pare tot mai neajutorat, în condiţiile în care variantele de sprijin se numesc Umtiti, Santos, Semedo sau Vermaelen şi e de bănuit că, în timp,  se va apela în centrul liniei de fundaşi din nou la Mascherano, pe care fizicul şi postul specific nu-l recomandă în acea poziţie. Mai mult, din păcate, faţă de blocul impunător de mijlocaşi ai Realului, linia mediană a Barcei are multe minusuri, Iniesta părând tot mai mult în situaţia de acum doi ani a lui Xavi, obligat să se retragă de la acest nivel. La fel ca şi Busquets, admirabilul metronom al marii echipe ce bătea toate recordurile sub comanda lui Guardiola. Fără suport defensiv şi colegi de bătaie în avanposturi, Messi şi Suarez (poate că nici dispariţia din peisaj a lui Neymar nu e de uitat) par să funcţioneze de multe ori fără substanţă. Un management ciudat al conducătorilor actuali în scurtul extrasezon. Poate acum, cu cele 222 milioane de euro, s-or găsi vreun Varane şi vreun Modric de pus în echipă. Altfel, Real rămâne ca Bruce Willis: greu de ucis!

Dan H. BRUDIU

Despre admin 6698 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.