Volei, Divizia A1. Sezonul premierelor, voleiul (re)confirmă   

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

În numărul trecut vă prezentam retrospectiva sezonului 2018-2019 pentru secţia de volei a Clubului Sportiv Şcolar Lugoj, evidenţiind obţinerea unei valoroase medalii de aur la cadete şi clasări onorabile la junioare, speranţe şi minivolei. Într-un nou an performant, în care voleibalistele de la C.S.Ş.Lugoj au reuşit a se califica la turneele finale pentru toate categoriile de vârstă.

Vom încerca acum o trecere în revistă a rezultatelor obţinute în aceeaşi perioadă de echipa de senioare, după al nouălea an la nivelul primei ligi din România.

BVA Cup – Kosovo

Clasată la finalul sezonului 2017-2018  pe locul şase în A 1, Echipa Clubului Sportiv Municipal Lugoj obţinuse dreptul de a evolua în BVA Cup, competiţie balcanică derulată sub egida Confederaţiei Europene de Volei. Pentru a treia oară în existenţa sa, primele două participări având loc în 2011 în Turcia (la Bursa) şi în 2013, când voleiul din Lugoj a obţinut organizarea în faţa propriilor suporteri, la ambele ediţii sportivele reprezentând oraşul obţinând medalii de argint după finalele cu Bursa, respectiv Beşiktaş Istanbul.

Şi, într-un carusel al premierelor cu care voleiul şi-a obişnuit privitorii, formaţia clădită cu mari eforturi în intersezon a devenit prima din sporturile de echipă româneşti deplasată la o competiţie oficială – BVA Cup 2018 – în Republica Kosovo, stat a cărui independenţă este încă nerecunoscută de cinci state europene, printre care şi România !

Organizare şi deplasare – reale aventuri pe tărâmuri virgine în condiţiile date, cu sportive din Serbia şi Bosnia pentru care viza s-a luat din… Macedonia (Skoplije), cu o echipă nouă, condusă de un staff tehnic proaspăt şi cu ambiţia de a face o figură frumoasă. Şi, lăsând la o parte dificultăţile inerente startului, expediţia comando-ului lugojean în sudul Balcanilor a fost una foarte interesantă şi, incontestabil, reuşită. Finală la Gijlan (localitate de peste 120.000 de locuitori, la 50 km de capitala Prishtina), după victoria împotriva gazdelor VK Drita (campioana ţării, care evoluează într-o sală – galerie de peste 2500 de locuri), ultim act în care sportivele lugojene s-au comportat mai mult decât onorabil în faţa turcoaicelor de la Beşiktaş, grupare cu buget de peste 8 milioane de euro. Adică de cel puţin douăzeci de ori mai mult decât ar fi nevoie  pe malurile Timişului pentru existenţa şi performanţa echipei de volei. Finală balcanică soldată cu noi medalii de argint (foto 1), a treia oară în ultimii opt ani !

Pentru C.S.M. Lugoj au evoluat în Kosovo: Diana Balintoni, Nina Kocic, Nina Jakic, Daiana Roman, Elena Babic, Ivana Dinic, Katarina Vukomanovic (libero), Bianca Albastroiu, Alexandra Cauc și Georgiana Popa.

Campionatul naţional feminin Divizia A 1

A urmat un campionat tur – retur în care Lugojul şi-a propus ca obiectiv calificarea în Play-Off. Considerând că, în condiţiile noului team format şi ale unei activităţi fără sincope financiare şi sportive, prezenţa în primele şase echipe ale României este un obiectiv realizabil. Eventualele nou-promovate, tradiţionalele adversare Galaţi, Cluj, Iaşi şi Dinamo fuseseră depăşite şi în urmă cu un an, iar de ex-ocupanta poziţiei cinci, Agroland Timişoara se trecuse de două ori în meciurile de pregătire, cu acelaşi scor (3:1). Lucru care s-a petrecut a treia oară şi în campionat, la Timişoara, după un joc dramatic (3:2), care a lansat Lugojul şi a consemnat începutul imploziei clubului Agroland, finalizat cu dispariţia acestuia. Moment în care a început duelul cu Dinamo Bucureşti, team serios întărit în iarnă, pretendent declarat la calificarea în Challenge Cup.

Un drum greu, cu momente delicate, care contează mai puţin acum, la bilanţul performanţei, în care decisive au fost victoriile pe teren propriu în meciurile cu principalele adversare, punctele obţinute la Galaţi, Timişoara şi – nouă confirmare că fiecare minge contează – punctul smuls Bacăului la Lugoj, în Play-Off. Şi, bineînţeles, finala pentru locul cinci în faţa garniturii dinamoviste bucureştene, în care s-a revenit de la 0:1 la 3:1, într-o partidă în care singura variantă pozitivă era victoria de trei puncte. Obţinută la final, cu un lot subţire ca opţiuni în meciurile de mare miză. Într-o competiţie care a devenit şi mai dificilă după diluarea sa, pentru că toate grupările şi-au propus un loc cât mai sus. Evident, cunoscând faptul că infiltrarea în careul Blaj – CSM Bucureşti – Târgovişte – Bacău, super-potent financiar şi, bineînţeles, valoric, este aproape imposibil de realizat într-o competiţie de anduranţă cum este Divizia A 1. Supremaţie reconfirmată în România a C.S.M. Volei Alba Blaj, a patra oară campioană în ultimii cinci ani. O grupare extrem de bine organizată patronată de Primăria Blaj şi sprijinită financiar în majoritate de Consiliul Judeţean Alba, cu un buget de circa 2 milioane de euro. Care a disputat, în consecinţă, două finale europene – Champions League şi CEV Cup în ultimii doi ani. Pe poziţia a doua echipa Primăriei Capitalei, mare perdantă în condiţiile în care bugetul acesteia era cel mai mare din voleiul românesc, bronzul revenind Târgoviştei, la mare luptă cu Bacăul, club care a jucat semifinală de CEV Cup în 2019. Loc cinci pentru Lugoj, şase pentru Dinamo.

În ediţia 2019 – 2020 a Cupelor Europene, C.S.M. Volei Alba Blaj va evolua în Champions League, C.S.M. Bucureşti şi C.S.M. Târgovişte în Cupa Confederaţiei Europene (CEV Cup), Ştiinţa Bacău şi C.S.M. Lugoj în Cupa Challenge, iar Dinamo Bucureşti în Cupa Balcanică.

Lotul care a contribuit la performanţa maximă a voleiului din istoria sa: (foto 2):

Sus: Uglijesa Segrt (antrenor 1), Marko Stojanovic (statistician), Ivana Dinic, Nina Kocic, Daiana Roman, Alexandra Cauc, Elena Babic, Andra Badiu, Vasile Canea  (prep. fizic, Dragan Grbic (antrenor 1).

Jos: Bianca Albăstroiu, Nina Jakic, Katarina Vukomanovic, Patricia Bărbulescu, Diana Balintoni (cpt.), Georgiana Popa. Din fotografie lipseşte  Andreea Petra (nr.1 în foto 3).

Turneul Final Cupa României

Cea mai frumoasă victorie a sezonului a fost una pregătită îndelung şi dorită în mod deosebit. Şansa de a juca pe teren propriu cu Bacăul (care, pierzând şi bronzul campionatului, miza pe accederea în cupă în careul de aşi, singura performanţă internă posibilă în acel moment) pentru calificarea în Turneul Final al Cupei României a fost fructificată spectaculos, victoria cu 3:0 (25:18, 25:23, 29:27).  Cel mai valoros tehnic şi spectaculos joc al echipei în acest an, soldat cu o mare surpriză, ce a dus formaţia Lugojului (2019, a treia oară în cei nouă ani consecutivi de A1, după Chiajna 2011 şi Cheile Grădiştei 2015) într-o companie selectă, alături de C.S.M. Volei Alba Blaj, C.S.M.Bucureşti şi C.S.M. Târgovişte. Competiţie care s-a desfăşurat la Alexandria, după încheierea campionatului. O sărbătoare a voleiului românesc televizată în direct în cele două zile de jocuri, ce a adunat în sala teleormăneană valoare şi competenţă: sportive, tehnicieni, specialişti, oaspeţi, media, totul pentru stabilirea deţinătoarei trofeului al doilea ca importanţă în ţară pe care cele trei cluburi de pe podium îl aveau, evident, ca obiectiv.

În semifinale s-au adeverit pronosticurile cunoscătorilor, Târgovişte şi Blaj trecând de Lugoj, respectiv C.S.M. Bucureşti şi disputând o finală de calitate, C.S.M. Volei Alba Blaj – C.S.M. Târgovişte = 3 : 1 (25:19, 20:25, 25:18, 25:22), în ultimul joc oficial intern din sezonul 2018-2019.  Conform regulamentului competiţiei, finala mică nu s-a disputat,  locul al treilea revenind ambelor formaţii învinse în semifinale. Un loc trei – foto 3 – care completează remarcabil performanţele obţinute de un colectiv unit şi harnic, într-un an şi într-o concurenţă deloc facile.      

La final, reiau: Au reuşit! Am reuşit, de fapt, cu toţii, împreună. În performanţă victoriile, ca şi înfrângerile, cu atât mai mult în sporturile de echipă, sunt ale tuturor. Felicitări, aplauze şi mulţumiri tuturor celor ce au contribuit la scrierea unei noi file de istorie sportivă pentru Lugoj. Şi fiţi în continuare prietenii voleiului, merită!

Dan H. BRUDIU

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.