Volei A 1. Competiţia debutează în octombrie

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

După ce în ediţia trecută vă informam despre noua structură a voleiului de primă ligă al C.S.M. Lugoj, una sensibil schimbată ca staff tehnic şi componenţă a  lotului de sportive, să încercăm o evaluare a situaţiei la nivelul Diviziei A 1 în acest moment, chiar dacă lucrurile se pot schimba mult în august-septembrie, până la startul oficial al campionatului, împins în octombrie de competiţiile internaţionale interţări şi intercluburi.

Sunt de notorietate marile succese pe care le-au obţinut în ultimii doi ani actuala campioană – C.S.M. Bucureşti (câştigătoare a Cupei Challenge 2016) şi vicecampioana României – C.S.M. Volei Alba Blaj (medaliată cu argint la Final Four Champions League 2018). Pe fondul acestor mari reuşite, al unei frumoase rivalităţi născute din ambiţie şi dorinţă de mare performanţă, cele două grupări au investit enorm  în intersezon, anunţând şi în acest an o luptă la titlu în doi, pasionantă şi de înalt nivel.

Ambiţii mari cu transferuri spectaculoase în Dâmboviţa, unde nu doar bronzul e obiectiv, ci şi “amestecul în treburile interne” ale principalelor favorite la titlu. C.S.M. Târgovişte anunţă un buget spectaculos, superior anului trecut, iar numele noi ce au apărut în lot pot aduce o creştere productivă. Pe care va trebui să o contreze Ştiinţa Bacău, formaţia lui Florin Grapă, obişnuită a medaliilor în ultimii ani, în pericol de a ceda unul din locurile tradiţionale de pe podium.

În completarea echipelor ce se pregătesc a lua startul în Champions League, CEV Cup şi Challenge Cup în toamnă, Agroland Timişoara – aflată în curs de achiziţii pe posturile deficitare în prezent, va fi cu siguranţă o nucă tare pentru partenerele de întrecere. Tot în zona 5 – 8 nutresc ambiţii declarate Dinamo Bucureşti (care anunţă condiţii financiare sporite celor din sezonul trecut), C.S.M. Lugoj şi Penicilina Iaşi, formaţii care au populat zona şi în ediţiile trecute. Necunoscută încă situaţia la Tg.Mureş, acolo unde s-a creat o nouă structură de club sportiv aparţinând municipalităţii, un loc unde însă tradiţia şi pasiunea pentru volei a unora dintre decidenţi a dus la bune rezultate mereu.

Despre Universitatea Cluj Napoca şi C.S.U. Belor Galaţi – promovată din Divizia B (cealaltă promovată – C.S.U. Oradea – anunţând că nu se va alinia la startul întrecerii), informaţiile nu sunt multe, dar e obligatorie pentru competitivitatea acestora întărirea loturilor actuale. De asemenea, de locul lăsat vacant de Oradea ar putea profita, în ordine,  Rapid Bucureşti sau C.S.M. Piteşti.

Aşa cum sezonul 2017-2018 a adus calitate faţă de cel precedent şi chiar câteva rezultate nescontate (e drept, între primele cinci echipe), e de presupus că, în condiţiile în care voleiul şi-a câştigat (atât datorită rezultatelor reprezentativelor naţionale, cât şi ale cluburilor în cupele europene) o poziţie onorantă în Europa, substanţa competiţiei  interne să fie remarcabilă. În ce priveşte echipa Lugojului, principalul obiectiv – pe lângă cel concret conturat după încheierea perioadei de transferuri în A1 – ar fi normal să fie păstrarea nivelului de joc şi al rezultatelor, spectacolul sportiv şi păstrarea emulaţiei evidente create de, cel puţin, ultimii opt ani de volei la nivelul elitei.

Dan H. BRUDIU

Despre admin 6589 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.