Un festin muzical la Lugoj: Concursul „Clara Peia”

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Se apropie gongul inaugural al celei de-a VI-a ediții a Concursului Internațional de Interpretare Pianistică „Clara Peia”. Chiar dacă la această ediție pianiștii din Chișinău și Vârșeț și-au declinat, în ultimul moment, participarea, caracterul internațional al competiției va fi conferit, la fel ca la edițiile precedente, de prezența în fruntea juriului a pianistei-concertiste Vanda Albotă, profesoară la Universitatea din Essen, dar și a unei excepționale profesoare din Republica Moldova, Vera Zelenskaia, care va reprezenta Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia.

Ca element de noutate, actuala ediție (la care s-au înscris peste 140 de elevi – din Timișoara, Lugoj, Caransebeș, Reșița, Deva, Alba Iulia, Petroșani și Târgu Jiu) a fost inclusă în calendarul activităților culturale girate de Ministerul Educației Naționale, ca o recunoaștere a tradiției și a faimei dobândite de-a lungul anilor și a apreciatului nivel profesional. Pentru câștigătorii Marelui Premiu, Lugojul a fost a adevărată rampă de lansare, eclatantele evoluții ulterioare, încununate cu laurii izbânzii la importante competiții similare, confirmând justețea aprecierii membrilor comisiei de jurizare.

Ceea ce va conferi însă strălucire și mirabilă anvergură întrecerii micilor pianiști va fi prezența, pe podiumul de concert al Școlii de Muzică (vineri, 27 aprilie, și sâmbătă, 28 aprilie), a noului pian de concert Yamaha, dăruit viitorilor artiști profesioniști din orașul muzicii de edilul-șef al vechii capitale culturale a românilor bănățeni, prof. ing. Francisc Boldea, împreună cu echipa sa de consilieri.

O investiție spirituală pe termen lung, unică în istoria culturală a vechii urbe, la ceasul aniversar al împlinirii unui veac de la înfăptuirea Marii Uniri a românilor în fruntariile vechii Dacii. Ce dar mai de preț putea fi oferit, într-un an jubiliar, unui oraș binecuvântat de Euterpe, pe caldarâmul căruia au pășit adevărați profeți ai muzicii naționale și universale?

Pianul nu putea trona însă într-un decor demodat. Starea de grație care a planat, aproape miraculos, deasupra instituției noastre în ultimele luni s-a materializat și prin renovarea completă a sălii festive, printr-un generos proiect derulat de o echipă de la Honeywell Life Safety SRL Lugoj, sub direcția ec. Paul Cărămidaru, managerul de succes al instituției: ușă antifonică, podium, parchetare, zugrăvire, draperii de calitate.

Mulțumirile noastre vor fi exprimate prin sensibilitatea micilor artiști lugojeni – cărora li se vor alătura doi prestigioși interpreți de la Facultatea de Muzică timișoreană, Cristina-Alina Mălăncioiu (prodecanul instituției) și Andrei-Victor Părău –, ce vor oferi un concert, vineri-dimineață, începând cu ora 9, cu prilejul festivității deschiderii concursului.

Câteva inedite premii vor răsplăti talentul competitorilor (sâmbătă, 28 aprilie, începând cu ora 18, pe scena Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu”): premiul oferit de Editio Musica Budapest, împreună cu un mesaj adresat laureatului din partea maestrului György Kurtág, corifeul muzicii contemporane de avangardă; premiul pianistului Andreas Dombos, rezident la Zürich, premiul revistei Actualitatea Muzicală, a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, și, în premieră, premiul pianistei Luiza Borac, o interpretă cu un impresionant palmares, protagonista unor înregistrări de referință: un dublu CD care întregește integrala opusurilor enesciene pentru pian, recompensat, în 2007, cu premiul BBC pentru cel mai valoros CD.

Sponsorii au ocrotit, și de această dată, bunul mers al concursului, sub părintescul îndemn al așezămintelor și membrilor comunităților confesionale locale, care și-au unit glasul într-un uimitor spirit ecumenic: Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, Biserica Reformată, Episcopia Greco-Catolică, Protopopiatul Ortodox Român, Biserica Baptistă „Harul”, Biserica Penticostală „Filadelfia”, Protopopiatul Romano-Catolic.

Li s-au alăturat „mirenii”: Casa de Cultură a Sindicatelor, Cargo Com Parc SRL și constanții parteneri media – GoMedia, Radio Timișoara, Actualitatea, „Redeșteptarea”, Nova FM și Ten TV, „Ziua de Vest”.

Constantin-T. STAN

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

1 comentariu

  1. Costica,
    In primul rand pianul nu a fost „daruit”. Tu si cu mine l-am platit, impreuna cu ceilalti lugojeni. Limbile nu sunt bune pentru un doctor cu coloana vertebrala.
    In al doilea rand, minima decenta ar trebui sa te faca sa pomenesti numele profesoarei Toth care a creat scoala de muzica.
    In al treilea rand sa stii ca unui doctor nu-i se prea potriveste limbajul parfumat cu miros de floricele pe care il utilizezi in laudatioul asta putin gretos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.