Ucrainenii din Ştiuca au prăznuit Hramul Bisericii „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul”

Share Button

Întâmplarea a făcut ca joi, 2 august a.c., să particip la o ceremonie religioasă, Prăznuirea Hramului Bisericii „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul” („vă­zătorul cel slăvit, râvnitorul după Dumnezeu, mustrătorul împăraţilor celor fără de lege, învăţătorul poporului celui depărtat de la Dumnezeu, pedepsitorul prorocilor mincinoşi, minunatul făcător de minuni şi râvnitor către Dumnezeu, cel căruia stihiile s-au supus şi cerul i-a dat ascultare, marele plăcut al lui Dumnezeu, a celui ce petrece până acum în trup şi va să fie, ca o înainte cuvântare, înainte mergător la a doua venire a lui Hristos, cu care a râvnit după Domnul Dumnezeu”), desfăşurată şi în altă localitate decât Lugojul.

Ceea ce m-a surprins plăcut este faptul că aproape nu se deosebeşte cu nimic de una desfăşurată la “centru”. Minunatele straiele de sărbătoare în care era “îmbrăcată” comuna, dar şi numeroşii credincioşi care, cu mic, cu mare, au venit încă de dimineaţă la Sfânta Biserică (nu pot să nu remarc prezenţa tineretului, care, acum reprezintă majoritatea locuitorilor trăitori pe aceste plaiuri; dacă  în alte localităţi se vorbeşte despre o “îmbătrânire” a populaţiei, aici fenomenul se întâmplă invers, deşi sunt destui tineri care lucrează “afară”, fenomen care nu poate decât să bucure).

Slujba, ţinută în două limbi, ucraineană şi română, a început la ora 9 şi s-a desfăşurat după tipicul consacrat, sfârşind cu Înconjurul bisericii şi citirea a patru Evanghelii, după care s-a participat la o agapă creştinească, care a avut loc la Căminul Cultural.

Minoritatea ucraineană din ţara noastră, în special cea din Banat, a demonstrat încă o dată, dacă mai era cazul, că este un adevărat model de comportament şi pentru alte minorităţi conlocuitoare. Am mai spus-o, dar mă văd obligat s-o repet. Şi o fac cu mulă plăcere.

Pentru a fi mai elocvent, am solicitat o părere din partea celui mai îndreptăţit să o facă. Iată ce ne-a declarat acesta:

„Sunt Mihai Cinar, preot paroh al Parohiei Ortodoxe Ucrainene din Ştiuca. Azi, joi, 2 august 2018, am slujit Slujba Sfântului  Hram (evident, pe rit vechi – n. a.) închinată Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul.  La prăznuire am fost onoraţi de prezenţa Prea Onoratului Părinte Protopop Ilie Albiciuc, în fruntea unui sobor de 12 preoţi, cărora li s-au alăturat şi doi diaconi. Ne-au însoţit  în rugăciune atât credincioşii din localitate, cât şi alţii proveniţi din împrejurimile Ştiucăi, cum ar fi de pildă Găvojdia, Zgribeşti şi din parohiile învecinate, Pădureni, Petroasa Mare, Remetea Mică, Cornuţel, cărora ţin să le mulţumesc pe această cale, atât lor, cât şi Bunului Dumnezeu, care ne-a binecuvântat cu această vreme blândă şi binecuvântată pentru această slujire.Fie ca Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul să ne ocrotească şi să ne păzească! Amin.”

Iar eu, în încheiere, zic: Aşa să ne ajute Dumnezeu!

  Text și foto: Mircea ANGHEL

807

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.