Trendurile anului 2019 în recrutare

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sursă foto: Maxipexel https://www.pexels.com/photo/woman-sitting-down-near-two-men-holding-up-pen-and-notebook-1342481/

Contextul economic de la nivel național a favorizat tranziția către automatizarea proceselor de HR. Concret, odată cu intensificarea efectelor produse de deficitul de personal din cele mai importante domenii ale PIB-ului, angajatorii au fost acaparați de lipsurile pe care absența personalului calificat le generează.

Pentru a face față acestei situații de criză, companiile tind să apeleze la serviciile specializate în recrutarea de personal. Mai mult decât atât, ei se îndreaptă către angajarea muncitorilor străini, sesizând beneficiile clare aferente acestei opțiuni.

Descoperă în acest articol mai multe detalii despre trendurile anului 2019 în recrutare!

Externalizarea proceselor de HR către companii specializate

De foarte multe ori, căutarea angajaților potriviți pentru ocuparea posturilor vacante poate fi comparat cu procesul în care ”cauți acul în carul cu fân”. Statisticile recente atrag atenția asupra unui fenomen de depopulare a României, țara din care au decis să plece o mare parte dintre persoanele apte de muncă. Patronii companiilor sunt, astfel, puși în situația în care să acorde o mai mare atenție procesului de recrutare, o parte considerabilă din eforturile lor financiare îndreptându-se în direcția recrutării de muncitori străini. Procesul implică multe formalități, fiind destul de complex, însă patronii sunt gata să investească timp și resurse financiare în această privință.

Așadar, nu este de mirare că foarte mulți dintre angajatori aleg să-și externalizeze procesele de HR, lăsând misiunea de a găsi cei mai potriviți muncitori în responsabilitatea firmelor de specialitate. În ultima vreme, tendința de recrutare personal construcții din Asia, unul dintre domeniile care au cel mai mult de suferit din cauza deficitului de pe piața forței de muncă, a devenit singura soluție viabilă pentru ocuparea joburilor disponibile.

Atitudinea și comportamentul angajaților, la fel de importante precum calificarea lor

Evaluarea temeinică a angajaților este un alt aspect asupra căruia angajatorii punctează în 2019. Ca atare, criteriile de selecție s-au sedimentat și acoperă acum arii mult mai extinse, în afară de competențele și calitățile clare pe care un candidat le deține.Astfel, pe lângă aptitudinile necesare joburilor care trebuie ocupate, patronii pun mare preț pe atitudinea angajaților. Acesta este, de fapt, unul dintre motivele pentru care personalul străin a devenit un trend printre angajatorii românii. Nepalul, Vietnamul, Filipine și alte state asiatice ne furnizează muncitori care se adaptează rapid cerințelor, care nu au pretenții dificil de satisfăcut și care sunt foarte dedicați activităților pe care le desfășoară.

Telemunca, trendul joburilor de la distanță

Fie că admitem sau nu, ne aflăm într-un moment în care pe piața muncii cei care dictează sunt angajații. Un număr tot mai mare de români aleg să părăsească țara din cauza condițiilor oferite de patronii de aici, condiții pe care le evaluează ca fiind nesatisfăcătoare.

În contextul în care criza de personal se resimte din ce în ce mai acut, patronii sunt nevoiți să apeleze la diverse strategii pentru atragerea și retenția forței de muncă.

Unul dintre trendurile anului 2019 este telemunca, o formă de organizare a muncii prin care salariații au posibilitatea de a-și îndeplini atribuțiile și dintr-un alt loc decât sediul firmei pentru care activează.

Desigur, regimul special promovat prin telemuncă nu se poate aplica în toate domeniile, însă cu siguranță este o opțiune ideală pentru companiile de IT, marketing online, contabilitate și altele.

Pentru a ameliora nevoia de forță de muncă necalificată și calificată, angajatorii pot opta pentru serviciile agențiilor specializate în recrutare de personal străin. Prin intermediul acestor entități, întreg procesul de angajare va fi optimizat, atât din punct de vedere al costurilor cât și al duratei.

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.