Nicolae Streian, sau bătrâneţea fără… bătrâneţe

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

La 95 de ani, este dublu Cetăţean de Onoare, deţine
Cheia Oraşului, mai multe distincţii, decoraţii, diplome

Motto:

Vine o vârstă, vine o veste, vine o vreme,
Vine o vamă, vine o voce, vine, cheamă,
Cheamă ziua, cheamă ora, cheamă clipa tuturora.
Cheamă, pleacă, vine, este! ” (Romulus Vulpescu)

Puţini oameni ştiu să fie bătrâni, sau să îmbătrânească frumos. Seniorul Nicolae Streian face parte dintre cei puţini. De curând, el a împlinit „matusalemica” vâstă de 95 de ani. A serbat-o de mai multe ori. O dată când s-a născut (de facto). A doua oară (de iure), în patru ianuarie, atunci când a fost înregistrată oficial naşterea la primărie, iar cea de a treia, acum, în ianuarie, împreună cu seniorii de la Centrul de Zi al Persoanelor Vârstnice, „Sf. Nicolae”, centru pe care-l frecventează zilnic.

Deşi se apropie vertiginos de o sută de ani, este un om sănătos, foarte activ. Nu există eveniment la care să nu paticipe. La simpozioane, lansări de carte, vernisaje, petreceri (e vorba de revelioanele şi balurile seniorilor), comemorări, excursii, deplasări la Păuliş, etc. Nu poate să absenteze de la Păuliş, unde a participat în calitate de apărător al gliei străbune, a pământului românesc, în cadrul celui de Al Doilea Război Mondial. Acum mai sunt în viaţă doar trei veterani de război care au luptat eroic, în Detaşamentul Păuliş (deşi avea doar 20 de ani), a cărui deviză de luptă era „Nici pe aici, nu se trece!”

De aceea,  mi se pare mai mult decât lăudabilă iniţiativa primarului comunei Păuliş, Ioan Turcin, care a prezentat în faţa Consiliului Local propunerea şi expunerea de motive, pentru acordarea Titlului de Cetăţean de Onoare al comunei Păuliş, profesorului colonel veteran de război, Nicolae Streian. Propunerea a fost votată în unanimitate, de cei 12 consilieri. Titlul i-a fost înmânat la data de 30 noiembrie 2018, într-o şedinţă solemnă, în preziua Marii Sărbători a Centenarului Marii Uniri. Şi uite-aşa, cel care are aproape vârsta  României Mari, veteranul Nicole Streian a devenit „dublu cetăţean de onoare”!

Pentru că el a mai fost distins cu un astfel de titlu. Atunci l-a primit în comuna Gladna Română, locul său de naştere. Nici primarul tuturor lugojenilor, Francisc Boldea, nu s-a lăsat mai prejos, acordându-i noua distincţie înfiinţată, „Cheia Oraşului”, la data de 1 Decembrie 2012. Dacă mai  adaugăm şi „Crucea Comemorativă a celui de Al Doilea Război Mondial” acordată de preşedintele României din acele vremuri, Emil Constantinescu. observăm cât de iubit şi stimat este seniorul Nicolae Streian.

Redau mai jos textul întocmai de pe diploma care a însoţit distincţia (nu mi-am permis nicio corectură):

„Crucea comemorativă a celui de-al doilea Război Mondial, 1941-1945. Se acordă domnului Streian Nicolae Pavel pentru serviciile militare aduse statului român în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Semnat: preşedintele României, Emil Constantinescu, 1995”.

Cât despre diplome, ce să mai vorbim? Ele depăşesc cu mult numărul anilor curând împliniţi.
În încheiere, permiteţi-mi vă rog, să fac o urare fostului meu profesor şi diriginte, în ciclul gimnazial: Să vă dea Dumezeu mai câţiva ani (şi încă ceva în plus), până ne vom întâlni la aniversarea unui secol de existeţă a veteranului, profesorului, dar înainte de toate, a OMULUI, Nicolae Steian! Ştiu răspunsul dumneavoastă: Şi ţie Mircea, să dea Dumnezeu să atingi măcar vârsta mea de acum (n-ar fi rău, dar am numai 68 de ani şi…) Câtă dreptate avea Herder când spunea că:

 „Bătrâneţea este o frumoasă coroană, ce se găseşte numai pe calea cumpătării, a dreptăţii şi a înţelepciunii.”

Micea ANGHEL

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.