Mult e dulce şi gustoasă, mierea ce-o avem!

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

De şapte ani consecutivi, sub deviza mai sus-amintită, la Cercul Militar din Lugoj, elevi din cadrul LT Valeriu Branişte  se întâlnesc cu apicultori ai Clubului Stuparul, conduşi de preşedintele lui, col. (r) Alexandru Pop, un îndrăgostit „până peste maluri” de albinărit. Aşa s-a întâmplat şi joi, 4 aprilie 2019, când clasa a X-a C a onorat invitaţia făcută. Scopul întâlnirii este acela ca elevii să descopere minunata lume a acestor „gâze” foarte harnice, care culeg din mii de flori, o lacrimă de miere. Dar asta nu e totul! Ele şi polenizează plantele pe care le „vizitează”, operaţiune fără de care înmulţirea lor ar fi aproape imposibilă. Dacă dintr-o clasă de 30 de elevi, numai doi sau trei vor îmbrăţişa această meserie, este un mare câştig pentru ambele părţi implicate.
„Înarmaţi“ până în dinţi cu cunoştinţe temeinice, dobândite pe parcursul a zeci de ani de când practică această ramură a agriculturii (la nivel  de hobby, un hobby foarte uşor, plăcut, dar aducător (şi) de venituri suplimentare, deloc de neglijat), „trupa” stuparilor, avându-l drept comandant pe col (r.) Alexandru Pop, a fost formată din Irina Filip, Claudiu Rista şi Adrian Ienea, iar clasa venită la „furat” de  cunoştinţe, a fost împărţită pe trei grupe, fiecare grupă, prin rotaţie, trecând pe la cele trei ateliere de lucru.

La primul atelier Alexandru Pop, secondat de Irina Filip (sau invers), au prezentat elevilor produse ale apicultorilor: miere de salcâm, polifloră, mană, tei, rapiţă şi alte sortimente, dar şi subproduse ca: polen, propolis, lăptişor de matcă, venin de albină etc. şi le-au explicat despre cum se obţine mierea, care a fost prezentă pe tot parcursul istoriei umanităţii, ea contribuind la bunăstarea omului pentru care a reprezentat şi reprezintă un aliment foarte sănătos, dar cunoscută în egală măsură şi pentru numeroasele sale aplicaţii terapeutice.

La al doilea atelier, condus de Alexandu Ienea, elevii au avut ocazia să vadă unelte şi scule folosite în activitatea de stupărit, faguri, rame de faguri, costume de protecţie şi alte cele, iar la cel de al treilea atelier, Claudiu Rista le-a prezentat vizitatorilor un stup cu albine vii (live), informând asistenţa despe rânduiala din stup, despre matcă şi cum se înmulţesc familiile de albine. Pe tot parcursul acţiunii, deşi elevii sunt doar în clasa a X-a, nu au fost deloc timizi, satisfăcându-şi curiozitatea, „bombardându-i” tot timpul cu întrebări. Totuşi momentul cel mai plăcut a fost atunci când s-a încheiat „tratatul de pace”, gazdele oferind „co-beligeranţilor” o repriză de degustare de polen, dar mai ales de miere de diferite soiuri. Drept „despăgubire”, fiecare participant la războiul cunoaşterii a primit  câte un borcănaş cu miere şi o „porţie” de polen la caserolă.

După încheierea acţiunii, le-am solicitat părerea col. (r) Alexandru Pop, preşedintele Clubului „Stuparul” şi prof. ing. Mihaela Storcevoi, cei care au contribuit la reuşita acţiunii, pe care le redau mai jos:

Col. (r.) Aexandru Pop:

„Este cel de al şaptelea an consecutiv de când desfăşurăm această acţiune având ca partener Liceul Tehnologic “Valeriu Branişte”. Sperăm că deja am reuşit să facem o tradiţie din această întrunire anuală. În faţa fiecărei clase cu profil asemănător cu activităţile noastre care ne vizitează, în cadrul atelierelor organizate, le prezentăm produsele noastre precum şi probleme legate de apicultură şi nu în ultimul rând, le oferim să deguste din produsele apicole cu scopul de a le inocula dragostea pentru acestă îndeletnicire străveche. Avem încredere că dacă dintr-o clasă doi sau trei elevi se vor îndrepta spre practicarea apiculturii este o realizare şi un avantaj pentru ambele părţi.”

Prof ing. Mihaela Storcevoi:

„Conform cutumei, şi în acest an am participat cu grupă de elevi de la Liceul Tehnologic “Valeriu Branişte”. Clasa care a participă azi la activitate este clasa a X-a G , cu profilul Estetica şi igiena corpului omenesc. Două sunt motivele pentru care am ales această clasă: primul ar fi acela de a stimula şi încuraja copiii să consume miere, care este un aliment foarte sănătos, iar cel de al doilea, pentru că în viitoarea meserie se foloseşte atât mierea cât şi subpodusele sale ca: polen, ceară, propolis, lăptişor de matcă, venin şi altele, să se familiarizeze cu ele. Clasa a fost însoţită şi de colegii mei, pofesorii Sorin Borca şi Marilena Vărzaru”.

Mircea ANGHEL

P.S.: Este uimitor cum nişte necuvântătoare, grupate în jurul unei regine şi unor trântori, dau dovadă de o hănicie şi o organizare impecabile, ale căror rezultate sunt de-a dreptul fantastice! La fel de uimitor este şi faptul că nişte cuvântători („gargaragii”) pe numele lor adevărat pseudo-politicieni, grupaţi în jurul unui neica-nimeni, sau burtă-verde de dragnea (numele-i nu merită a fi scris cu majusculă), un adevărat tată de trântori îşi bate joc de o naţie întreagă (vedea-l-aş cât mai curând în „Beciul Domnesc!”). Rog a-mi fi scuzat P.S.-ul!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.