Mălina Neag, o tânără care face cinste Liceului Teoretic „Traian Vuia” din Făget

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Mălina Neag, elevă în clasa a IX-a, specializarea matema-tică-informatică, este o tânără care face cinste Liceului Teoretic ”Traian Vuia” din Făget prin rezultatele obținute de-a lungul timpului la concursurile și olimpiadele școlare. În acest an școlar, ea a reprezentat județul Timiș la faza națională a Olimpiadei de limba și literatura română.

– Ce te-a determinat să participi la Olimpiada de limba și literatura română?
– Am ales să particip la Olimpiada de limba și literatura română, deoarece o consider o competiție cu mine însămi, o luptă pentru desco-perirea propriilor limite și depășirea lor. Disciplina limba și literatura română mă pasionează, pentru că are la bază arta cuvântului. După parerea mea, cuvântul este un gând palpabil, o emoție ce întregește ființa umană. M-am pierdut și m-am regăsit prin cuvinte, întrucât ele mi-au fost mereu și evadarea, și refugiul. În copilărie, realitatea mi-a devenit insuficientă, așa că am găsit alternative în cărțile citite. Pasiunea pentru lectură s-a intensificat treptat, constituind punctul de plecare în demersurile mele creative.

– Este prima ta participare la faza națională a acestei olimpiade?
– Nu, am participat și în gimnaziu, în clasa a VII-a, obținând atunci un premiu special, o bucurie imensă pentru mine. M-am gândit atunci că nu o să se mai repete această experiență, și culmea… s-a întâmplat doi ani mai târziu. M-a entuziasmat ideea că voi participa din nou, de această dată ca elevă de liceu. Menționez că am participat și la alte concursuri specifice disciplinei (Olimpiada ”Lectura ca abilitate de viață”, Concursul Național ”Comunicare.ortografie.ro”, Concursul Național ”Labirintul Ficțiunii”), obținând premii și mențiuni.

– Participarea la olimpiadă presupune o muncă asiduă?
– Da, căci performanța se obține prin efort susținut și sacrificii. Trebuie să muncești pentru a-ți învinge limitele, ai nevoie de răbdare, de voință în a descifra sentimentele care te stăpânesc și a le transfigura artistic.

– Cum au fost concursul și organizarea?
– Această fază a olimpiadei s-a desfășurat la București, în perioada 2-6 aprilie 2018. Concursul a constat în două probe: cea scrisă, în care subiectele au avut un grad de dificultate ridicat specific olimpiadei naționale și cea orală, având rolul de a testa abilitățile de comunicare și de argumentare a unor idei. Programul a fost variat, oferindu-ne șansa de a trăi experiențe culturale inedite alături de nume care fac cinste acestei discipline.

– Ce ai dobândit în urma participării la această fază a olim-piadei? Ți-ai mai dori să participi?
– Desigur, pentru că această olimpiadă a devenit o continuare a ”călătoriei” în plan literar și o modalitate de valorificare creativă a achizițiilor mele culturale și artistice. A fost o experiență deosebită prin care am descoperit laturi noi ale sufletului și gândirii mele, am cunoscut copii talentați, am legat prietenii durabile.

– Care crezi că este, după părerea ta, rețeta succesului?
Rețeta succesului, cred, constă în voință, muncă, talent, ambiție și perseverență. Trebuie să crezi în tine și în forțele tale, să fii conștient că ești stăpânul propriei vieți și că o poți modela după cum dorești. Un eșec nu trebuie să te îngenuncheze, ci, din contră, să te motiveze.

– În final, dorești să adresezi cuiva cuvinte de mulțumire?
– Consider că efortul personal este cel care determină rezultatele în cazul oricărui elev, însă acest efort este zadarnic fără ajutor din exterior. Mulțumirile mele se îndreaptă în primul rând spre doamnele profesoare de limba și literatura română, Vida Angelica și David Elena, care, cu răbdare și profesionalism, s-au dedicat instruirii și îndrumării mele. De asemenea, aș dori să mulțumesc profesorilor mei și membrilor familiei, care au fost mereu alături de mine, m-au sprijinit și m-au încurajat.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.