Doi bărbați, unul din Macedonia, altul din Serbia, au fost depistați că munceau ilegal în România

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Polițiștii de imigrări din Timiș, în urma acțiunilor întreprinse, au depistat doi străini din Macedonia și Serbia, care desfășurau activități lucrative fără aviz de angajare. Reprezentanții firmei au fost sancționați contravențional cu amendă în valoare de 20.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OG 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României.

Poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări – Serviciul pentru Imigrări al județului Timiș au desfăşurat, la data de 19 iunie a.c., o acțiune pe linia prevenirii și combaterii muncii nedeclarate a cetăţenilor străini, pe raza municipiului Timișoara.

Astfel, în urma controalelor la mai multe societăți comerciale, polițiștii au depistat doi bărbați de 38 și 29 de ani, din Macedonia, respectiv Serbia, care desfășurau activități lucrative fără forme legale la o societate comercială cu obiect de activitate „producerea și comercializarea produselor de panificație”.

Urmare a celor constatate, polițiștii de imigrări au sancționat contravențional reprezentanții societății comerciale cu amendă în valoare de 20.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor O.G. nr. 25 din 26 august 2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, respectiv pentru primirea la muncă pe teritoriul României a străinilor fără a deține aviz de angajare.

Acţiunile desfăşurate de poliţişti urmăresc asigurarea ordinii şi siguranţei cetăţeanului prin exercitarea unui control permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor, precum şi combaterea migraţiei ilegale și a muncii nedeclarate.

Străinii cu ședere legală pe teritoriul României pot fi încadrați în muncă în baza avizului de angajare obținut de angajatori în condițiile OUG 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României. Prin excepție, nu este necesară obținerea avizului de angajare pentru străinii din categoriile prevăzute la art. 3 alin. (2).

În vederea detașării pe teritoriul României a unui străin este necesar ca beneficiarul prestării de servicii să obțină avizul de detașare, care se eliberează de către Inspectoratul General pentru Imigrări.

Avizul de angajare/detașare se păstrează de către angajator/beneficiarul prestării de servicii pe durata întregii perioade de angajare sau detașare.

Angajatorul/beneficiarul prestării servicii care are încadrat în muncă/detașat un străin din categoria celor care nu au nevoie de aviz are obligația de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrări, în cel mult 10 zile de la data începerii activității acestora pe teritoriul României, copia contractului individual de muncă, copia actului de detașare, precum și a înscrisurilor prevăzute de lege.

Totodată, angajatorul/beneficiarul prestării servicii are obligația de a comunica, în termen de 10 zile, modificarea sau încetarea contractului individual de muncă încheiat cu străinul ori, după caz, încetarea detașării acestuia.

Străinii titulari ai dreptului de ședere temporară pentru studii pot fi încadrați în muncă pe teritoriul României fără aviz de angajare numai cu contract individual de muncă cu timp parțial cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi.

Mai multe detalii privind angajarea străinilor pe teritoriul României puteți găsi accesând pagina web a instituției http://igi.mai.gov.ro/ro/content/munca , anunță Serviciul pentru Imigrări al județului Timiș. (A. P.)

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.