Cum să alegi uniforma potrivită pentru bucătari

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/chefs-competition-cooking-749563/

Costumul unui bucătar este o carte de vizită. Grija pentru aspectul său în bucătărie, la lucru, spune multe despre pasiunea pentru munca lui. Marile restaurante asigură bucătarilor costume personalizate, în funcție de locația în care își desfășoară activitatea și cu numele chef-ului, mai ales dacă acesta este unul sonor.

Dacă ești bucătar și îți dorești să ai o ținută care să te reprezinte sau dacă te afli la conducerea unui restaurant și vrei să îi arăți bucătarului că îi prețuiești munca, îți prezentăm câteva sfaturi privind modul în care ar trebui să arate uniforma potrivită pentru o bucătărie profesională. Deoarece vorbim despre un costum care va fi purtat câteva ore zilnic, cuvântul de ordine al uniformei de bucătar trebuie să fie confortul.

Rolul uniformei de bucătar

Uniforma de bucătar este o etichetă. Componentele uniformei au atât rolul de a-l prezenta pe bucătar, cât și cel de asigurare a protecției necesare în bucătărie. Fiecare piesă are o însemnătate aparte și trebuie să fie aleasă după funcția pe care o ocupă cel care o poartă în bucătărie.

O uniformă standard este alcătuită din șorț, tunică (jachetă), pantaloni, bonetă și, uneori, mănuși. Materialele din care sunt confecționate toate acestea trebuie să fie rezistente și să ofere protecție împotriva accidentelor casnice și a trecerii bruște de la o temperatură la alta.

Visul fiecărui bucătar este să ajungă celebru datorită calității produselor pe care le pregătește. Restaurantele de lux oferă clienților importanți serviciul de meet & greet, invitându-i să-l cunoască pe cel care a pregătit delicatesele consumate. În acest caz, ținuta trebuie să fie impecabilă, la nivelul meniului servit.

Tunica de bucătar potrivită

Cel mai utilizat material pentru confecționarea tunicilor de bucătari este bumbacul gros, în special datorită protecției pe care o asigură, atât în apropierea aragazurilor sau a cuptoarelor, cât și în camera frigorifică.

Grosimea materialului îl protejează pe bucătar în cazul șocurilor termice provocate de căderea accidentală a lichidelor opărite sau a uleiului încins. Din punct de vedere al culorii potrivite, gusturile și părerile sunt împărțite. Alternativele sunt alb și negru, deși există și bucătari care doresc să spargă tiparele prin utilizarea unor culori neconvenționale.

Pentru că inspiră curățenie, albul conduce detașat în paleta culorilor din bucătării, însă îl expune pe purtător oricărei pete, care va fi ușor de văzut. Negrul, în schimb, este vulnerabil în fața produselor și a sosurilor deschise la culoare. Pentru a salva situația în cazul unui accident vestimentar, jachetele de bucătar au două rânduri de nasturi, permițând schimbarea părții de închidere atunci când una dintre laterale s-a murdărit.

Lungimea mânecii pentru o tunică bucătar este tot o chestiune influențată de preferințe. Majoritatea optează pentru o mânecă trei sferturi, deoarece acoperă suficient din mână și îți oferă mobilitatea necesară în bucătărie.

Cei mai potriviți pantaloni de bucătar

Din punct de vedere al culorii, principiile amintite mai sus sunt valabile și în acest caz. e Trebuie să acorzi atenție materialului din care sunt confecționați pantalonii și confortului pe care aceștia îl oferă în timpul purtării.

Întrucât lucrul în bucătărie înseamnă multe ore petrecute în picioare, la temperaturi ridicate, în condiții de aburi și umiditate sporită, producătorii de uniforme pentru bucătari au împrumutat din tehnicile confecționării echipamentelor sportive. Astfel, unele tipuri de bumbac permit trecerea aerului, asigurând o ventilație naturală la nivelul pantalonilor.

Ce trebuie sa știi despre șorțul de bucătar

Alături de bonetă, șorțul este cel mai vizibil element al uniformei bucătarului, dar și cel mai expus murdăririi. Alegerea produsului potrivit trebuie făcută ținând cont de estetică și de utilitate. Fiind o piesă de rezistență a uniformei, alege doar materiale de calitate, deoarece este primul element care te apără în cazul contactului accidental cu lichide fierbinți. Șorțul nu îți protejează doar corpul de accidente, ci și jacheta și pantalonii, în porțiunile pe care le acoperă.

Uniforma unui om spune multe despre grija pe care o acordă imaginii sale și activității pe care o desfășoară. Există echipamente standard pentru bucătari care te ajută să distingi cine este chef-ul și care sunt ajutoarele acestuia, atunci când intri în mediul lor.

Uniforma potrivită a unui bucătar trebuie să fie confortabilă, din materiale ce asigură o minimă protecție în fața accidentelor casnice și, pe cât posibil, să se ridice la înălțimea mâncării pe care aceștia o pregătesc, din punct de vedere estetic.

Despre admin 6587 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.